Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere bandemedlem: Bandekonflikten er løbet løbsk

Skyderier på åben gåde mod tilfældige ligner ikke tidligere bandekonflikter, siger tidligere bandemedlem.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Under tidligere konflikter er de rivaliserende bandemedlemmer gået målrettet efter hinanden. I dag ruller unge mænd bilruden ned og skyder med risiko for, at de kan ramme uskyldige.

Det siger Michael Green, der er talsmand for foreningen for tidligere bandemedlemmer, TBM Scandinavia.

Fredag eftermiddag og natten til lørdag er to tilfældige unge mænd blevet ramt af skud i Tingbjerg og på Nørrebro.

»Før i tiden var man klar over, hvem der var ude efter hinanden. I dag kan man ikke placere personerne og ved ikke, hvem de har tilhørsforhold til,« siger Michael Green.

»Nu kører man rundt i gaderne og skyder ud af en bilrude eller en knallert og rammer uskyldige mennesker. Det er jo ikke noget, man er vant til at se. Før i tiden var det mere isoleret, mens det i dag er diffust.«

Efter skudepisoderne mod tilfældige i Tingbjerg og på Nørrebro har Københavns Politi advaret unge mænd, der færdes i de områder, og som ikke har noget med bander at gøre.

Det er nemlig næsten umuligt at forhindre, at to mænd sætter sig på knallert og kører af sted for at skyde på tilfældige mennesker, lød det fra chefpolitiinspektør Jørgen Skov på et pressemøde lørdag morgen.

»Udmeldingen er selvfølgelig kedelig, for det er jo det samme som at sige, at man ikke kan beskytte borgerne,« siger Michael Green.

»Men det kan være svært at forhindre, for hvis folk vil skyde, så skyder de, ligesom folk smugler narko, hvis de vil smugle narko,« siger han.

Men der er ingen tvivl om, at der skal sættes ind nu, for bandeproblemerne er løbet løbsk, siger Michael Green.

»Noget må være gået fuldstændig galt. Vi står med en gruppe unge - og nu er jeg ikke særlig pædagogisk - som er fuldstændig uden for pædagogiske rækkevidde.«

»Både forældrene har et ansvar, og nu må vi også snart som samfund til at stille noget op.«

De unge, som har risiko for at ryge ud i kriminelle bandemiljøer, skal gribes tidligere. Samtidig skal skolerne sætte hårdere ind, så de unge kan få respekt for autoriteterne, siger han.

»Tiden er inde til, at vi skal få forebygget, at de kommer ud i kriminaliteten. Man kan redde dem, mens de er mellem 11-15 år. Når de først når op i en alder af 15-25 år, så er løbet kørt,« siger han.

»Så er det først, når de er ældre og får kærester og børn, at de kan nås.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.