Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tibet-kommission afhører embedsmænd til november

Tre myndigheder har endnu ikke afleveret alt materiale til kommission, der skal afdække kinesisk statsbesøg.

Københavns Politi gjorde sig store anstrengelser for at sikre, at den kinesiske præsident ikke fik Tibets flag at se under statsbesøg i Danmark (arkivfoto). Free/Www.colourbox.com
Københavns Politi gjorde sig store anstrengelser for at sikre, at den kinesiske præsident ikke fik Tibets flag at se under statsbesøg i Danmark (arkivfoto). Free/Www.colourbox.com

København. I november regner Tibet-kommissionen med at tage fat på afhøringer af en række embedsmænd.

Det oplyser kommissionen torsdag. Den er nedsat for at undersøge forløbet omkring den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i 2012.

Under besøget forsøgte politiet at sikre, at præsidenten ikke fik øje på sympatisører med Tibet, der ville vifte med Tibets flag.

"Tag flaget fra dem, kom!" lød det på politiets radio.

En intern ordre, en såkaldt operationsbefaling, om indgrebene dukkede op sidste efterår.

Det blev til en skandale, fordi politiet flere gange har afvist, at der var en generel instruks om at skride ind mod demonstranter.

Da det stod klart, at Folketinget var blevet vildledt, besluttede justitsminister Søren Pind (V) at nedsætte en kommission.

Den ledes af landsdommer Tuk Bagger og skal også se på kinesiske besøg i 2013 og 2014.

Kommissionen har bedt om relevante dokumenter fra syv forskellige myndigheder - Udenrigsministeriet, Statsministeriet, Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste, Københavns Politi, Rigspolitiet samt Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Endnu er man ikke i mål. Der mangler fortsat oplysninger fra tre myndigheder, for eksempel fra Rigspolitiet, oplyses det.

Tidligere har det været fremme, at Danmarks ambassadør i Kina forud for besøget i en mail orienterede om, at "status, prestige, "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten."

Netop udtrykket om, at kineserne nødigt ville "tabe ansigt" indgik i den orientering, som Politiets Efterretningstjeneste gav til Københavns Politi forud for statsbesøget i 2012.

Denne oplysning er kommet frem i en retssag om politiets indgreb over for flere aktivister.

I øvrigt vil en mand i den kommende uge i Københavns Byret forsøge at få en forhøjet erstatning, fordi hans ytringsfrihed blev krænket.

I Kongens Have var han omringet af flere betjente i en times tid og fik forbud mod at gå væk. Han fik ordre om at lægge et Tibet-flag ned på jorden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.