Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ti dyr og planter i Danmark kommer på invasiv dødsliste

EU har netop vedtaget en liste over 37 invasive dyrearter, som helst skal udryddes helt. Heraf ti i Danmark.

København: Vaskebjørn, sumpbæver, signalkrebs, gul kæmpekalla og hårfrugtet bjørneklo. Det er dyre- og plantearter, der i dag kan opleves i den danske natur eller i haverne. Men som fra næste år skal bekæmpes og helst udryddes helt.

I alt ti dyre- og plantearter optræder på en ny liste over dyr og planter, som alle EU-lande fremover er forpligtet til at holde Europa fri for.

Listen blev vedtaget i EU fredag. I alt er der 37 arter på listen. Heraf findes de ti i Danmark.

For alle 37 arter gælder det, at de ikke hører hjemme i Europa, og de kan gøre stor skade på den oprindelige europæiske natur og økonomi. Det bliver samtidig også forbudt at handle med disse sortliste arter.

- Vi bruger enorme beløb på at bekæmpe invasive arter i de enkelte lande. De ødelægger vores natur, og de truer store økonomiske interesser, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i en kommentar.

- Derfor skal vi gå sammen i EU om en fælles indsats og fælles regler, så der er større chance for at få has på dem.

EU vurderer, at der bruges 90 milliarder kroner årligt på at bekæmpe invasive arter i EU. Samarbejdet mellem landene er vigtigt.

- For os er det vigtigt, at de i Sydeuropa bekæmper den asiatiske hveps. Kommer den til Danmark, kan den udslette danske bier, forhindre bestøvning og true gartnerierne, siger Eva Kjer Hansen.

Danmark er også afhængig af, at englænderne og italienerne forhindrer det grå egern i at nå Danmark. Her kan det let udrydde det røde egern og påføre skovbruget store tab, fordi det æder træernes bark.

Miljø- og fødevareministeriet udsender i det nye år en konkret plan for, hvordan indsatsen skal udmøntes i Danmark.

Naturstyrelsen er ved at forberede en kampagne, der til næste år skal orientere haveejere, dyrehandlere og zoologiske haver om, hvad der er uønsket, og hvordan man kommer af med det.

/ritzau/

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.