Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terrortiltalt i kovending: Stod for madlavningen i syrisk IS-palads

En formodet syrienkriger åbner i Retten i Glostrup tirsdag helt op omkring sin rejse til Syrien i 2013.

Straffesagen mod en ung mand, der anklages for terror ved at lade sig hverve af Islamisk Stat, indledes. (Foto: Mathias Øgendal/Scanpix 2016)
Straffesagen mod en ung mand, der anklages for terror ved at lade sig hverve af Islamisk Stat, indledes. (Foto: Mathias Øgendal/Scanpix 2016)

Glostrup. Efter adskillige retsdage med venner, familie og eksperter i vidneskranken er det tirsdag blevet tid til afhøringen af den tiltalte i en historisk terrorsag i Retten i Glostrup.

Og den 24-årige dansktyrker, der er tiltalt for at lade sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat (IS), er særdeles åben omkring sin tur til Syrien tilbage i 2013.

Han svarer uddybende og imødekommende på anklager Natalja Lindbergs spørgsmål.

- Jeg skulle samles op ved et supermarked tæt på grænsen til Syrien, indleder han, da han fortæller om sin rejse over den syriske grænse i sommeren 2013.

- Jeg blev samlet op i en bil, og så kørte vi et stykke tid, inden vi hoppede ud af bilen og tog resten af turen til fods, siger den 24-årige terrortiltalte.

- Senere kom der en bil og samlede os op. En pickup. Vi kørte hen til et stort gæstehus - nærmest et palads - hvor der var en masse værelser og swimmingpool.

Det var en person fra IS, der samlede dem op, bekræfter den tiltalte.

Dansktyrkeren er tiltalt for at rejse til Syrien i 2013 og her tilslutte sig IS. Indtil videre har han nægtet sig skyldig, men under tirsdagens afhøring åbner han altså op om adskillige detaljer i forhold til turen i 2013.

Den 24-årige mand, der har haft et pizzeria i Tune ved Roskilde, fortæller blandt andet om sine dage i det hus, han kalder et palads.

- Vi satte os i en rundkreds og alle fortalte, hvem de var, hvor de kom fra, hvilken uddannelse de havde og så videre, fortæller han fra vidneskranken.

- Jeg sagde, at jeg kom fra Danmark, og at jeg har erfaring med at lave mad. Derfor serverede jeg mad til dem de næste dage for at bevise, at jeg kunne finde ud af det.

Efter en uges tid ønskede han dog ikke at være hos Islamisk Stat længere.

- Jeg valgte at forlade det. Jeg følte mig usikker, i forhold til at jeg pludselig skulle leve i et andet land under andre vilkår. Jeg snakkede med dem og fortalte, at min familie var i Tyrkiet. Jeg sagde, at jeg skulle over til dem, siger han.

Her blev han senere hentet af sin onkel i en lille grænseby i Tyrkiet.

Retssagen i Glostrup er den første i Danmark, hvor en person er tiltalt for at lade sig hverve af den militante, islamistiske gruppe Islamisk Stat.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.