Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terrorsag i skyggen af fredsproces

Med 11 tiltalte, 130 mio. kr. i påstået terrorstøtte og mulige straffe på op mod ti års fængsel og udvisning, er den såkaldte PKK-sag den mest alvorlige og omfattende sag om terrorfinansiering herhjemme.

Sagen er kulminationen på et årelangt opgør med den forbudte kurdiske oprørsgruppe PKK, som reelt startede i Danmark, da den tyrkiske ambassade i 2005 anmeldte den dansk-baserede kurdiske TV-station ROJ TV til politiet for overtrædelse af terror­lovgivningen. I 2012 blev ROJ TV dømt i byretten for at være finansieret og kontrolleret af PKK, og i næste uge tager Østre Landsret stilling til ankesagen.

Mens den årelange terrorsag mod ROJ TV har forpestet forholdet mellem Danmark og Tyrkiet og givet anledning til den største diplomatiske hovedpine i det seneste årti – fraregnet Muhammed-krisen – så har den tyrkiske virkelighed i mellemtiden overhalet de danske sager. I dette forår har PKK og den tyrkiske regering indledt en historisk fredsproces, som ses som et gennembrud i den årelange og blodige konflikt i det østlige Tyrkiet. Dermed risikerer både ROJ TV-sagen og sagen om terrorfinansiering at blive overhalet af virkeligheden i Tyrkiet, hvis freden holder, og PKK dermed ikke længere stemples som en terrorgruppe af det officielle Tyrkiet. I årevis har Tyrkiet og USA ellers presset Danmark for at lukke ROJ TV. Konflikten kom klarest til udtryk i offentligheden, da den tyrkiske premierminister Erdogan i 2005 i vrede udvandrede fra et pressemøde med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på grund af ROJ TVs tilstedeværelse.

Sagen om terrorfinansiering er en direkte udløber af sagen mod ROJ TV, og dele af beviserne i sagen om terrorfinansiering har allerede været fremlagt i byretten og landsretten i sagen mod ROJ TV.

Det drejer sig blandt andet om en stribe interne PKK-dokumenter, der detaljeret beskrev, hvordan penge og instrukser flød direkte fra PKKs øverste ledelse til ledelsen af ROJ TV.

Især et dokument fremlagt i retssagen mod ROJ TV er helt afgørende for at forstå sagen om terrorfinansiering. Det drejer sig om et dokument forfattet af den højtstående PKKer Abdullah Sen, også kaldet Hamza, der har fungeret som økonomichef i PKK.

I øvrigt samme mand, der tilbage i 2008 i København fyrede og truede tidligere ROJ-direktør Manouchehr Zonoozi, som er politiets kronvidne i sagen mod ROJ TV.

I dokumentet beskriver Abdullah Sen, hvordan PKK i virkeligheden står bag stiftelsen af en fond og et telefonselskab i Danmark og bag en større investering i transportselskabet Zap Distribution. Bagmanden i de to selskaber og fonden er da også en af de tiltalte i sagen om terrorfinansiering.

På onsdag krydser de to sager igen helt konkret spor. Det sker, når dommerne i Østre Landsret tager stilling til ROJ TVs ankesag. Det første punkt, som dommerne skal tage stilling til, er nemlig om PKK kan defineres som en terrorgruppe. Byretten har allerede taget stilling og stemplet PKK som en terrorgruppe, men hvis Østre Landsret kommer til et andet resultat, vil sagen om terrorfinansiering formentlig helt automatisk smuldre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.