Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terrorekspert: Angreb i Frankrig har gjort politiet løsere på aftrækkeren

Det seneste døgns anholdelser mod formodede terrorister i flere lande samt torsdag aftens antiterroraktion i Belgien tyder på et nyt reaktionsmønster hos politiet i Europa. Det vurderer tidligere chef i PET.

Specialpoliti på plads i forbindelse med fredagens kortvarige gidselsdrama i Colombes, en forstad til Paris.
Specialpoliti på plads i forbindelse med fredagens kortvarige gidselsdrama i Colombes, en forstad til Paris.

Der tages ingen chancer. Det seneste døgns anholdelser af terrormistænkte i flere europæiske lande samt antiterroraktionen i Belgien torsdag aften viser, at politi og efterretningstjenester i Europa er begyndt at skride hurtigere til handling ved mistanke om terror. Det mener tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

»Efter massakren, flugtsituationen og gidselsituationen i Frankrig sidste uge, har man draget den lære i Europa, at man skal ud og reagere på et langt tidligere tidspunkt, for at undgå at man kommer i den samme situation. Reaktionsmønstret har ændret sig,« siger han.

I alt er 13 personer blevet anholdt efter torsdagens anti-terroraktion i Belgien, og i den forbindelse har politiet fundet våben, falske id-papirer, politiuniformer og eksplosiver. I Frankrig har politiet også været i aktion fredag og anholdt 12 personer med forbindelse til sidste uges terrorangreb i landet. Herudover er to personer blevet anholdt i Berlin.

»Når politiet rykker hurtigere ud, kan det ske på bekostning af beviserne i sagerne. Men man har nok spurgt sig selv, hvad er alternativet?« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Angrebene i Frankrig har måske været et wake-up-call for Europas ordensmagter, men den tidligere PET-chef mener ikke, det vil få nogen særlige konsekvenser for efterretningstjenesten i Danmark.

»Næste skridt herhjemme er, at PET skal fastholde det fantastisk stærke fundament, der indtil nu har været i stand til at holde terror uden for Danmark, til trods for at vi i meget lang tid har været på terroristernes verdenskort,« siger han.

Det internationale samarbejde om at bekæmpe terror er ikke blevet synderligt påvirket af angrebene i Frankrig, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

»Samarbejdet har fungeret fantastisk siden 11. september 2001. Det kan ikke gøres bedre end tilfældet er i dag,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.