Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tand fra kæmpehavøgle fundet ved Stevns Klint

En amatørgeolog har fundet en tand fra en ny type forhistorisk kæmpehavøgle ved Stevns Klint.

Tanden fra den nye havøgle blev fundet i efteråret 2016 ved Stevns Klint.
Tanden fra den nye havøgle blev fundet i efteråret 2016 ved Stevns Klint.

En tand fundet på en strand ved Stevns Klint har vist sig at stamme fra en ny type forhistorisk havøgle. Man har hidtil ikke vidst, at denne type havøgle svømmede rundt i de danske farvande i Kridttiden, da der aldrig tidligere er fundet rester af den type i hverken Danmark eller Sverige.

»Det er et fantastisk spændende fund, der betyder, at vi nu har bevis for, at hele tre forskellige slags mosasaurere har svømmet rundt ved Stevns for 66 millioner år siden,« siger Jesper Milàn, som er museumsinspektør for Østsjællands Museum, i en pressemedelelse.

Mosasauren var en slags havøgle, som var i familie med varaner og slanger. Den største mosasaurtype kunne blive op til 15 meter lang og havde spidse tænder.

Man har tidligere fundet tænder og knogler fra denne type i Danmark.

Det nye tandfund stammer fra en mindre type mosasaur, som skiller sig ud fra sine slægtninge ved at have haft brede og afrundede tænder, som den kunne knuse krebsdyr og muslinger med. Mosasaurerne døde ved slutningen af Kridttiden.

Tanden blev fundet på en strand ved Mandehoved på Stevns Klint af en tysk amatørgeolog, der var på fossiljagt.

Den er nu sendt til Danekræudvalget, der skal afgøre, om den har enestående videnskabelig værdi.

Danekræ er den naturhistoriske pendant til Danefæ, og finder man et fossil, der af Danefæudvalget bliver vurderet til at have enestående videnskabelig værdi, får man en findeløn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.