Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Take away-mad gør kræftsyge stærkere og gladere

En gruppe lungekræft-patienter fik i en længere periode specialdesignet kost bragt ud fra Herlev Hospital. Det gav dem både større muskler og større livsglæde, viser projekt.

lungekræft-patienter fik i en længere periode specialdesignet kost bragt ud fra Herlev Hospital. Det gav dem både større muskler og større livsglæde, viser projekt. Arkivfoto
lungekræft-patienter fik i en længere periode specialdesignet kost bragt ud fra Herlev Hospital. Det gav dem både større muskler og større livsglæde, viser projekt. Arkivfoto

En sund og nærende kost er godt for krop og sjæl, og sådan er det i særlig grad også for mennesker med alvorlig sygdom. Hér kan den rette ernæring være et væsentligt bidrag til at få det fulde udbytte af behandlingen og komme oven på igen efter f.eks. en barsk kræftsygdom.

Dét viser erfaringerne fra et forskningsprojekt på Herlev Hospital, hvor der er konstateret målbare helbredsgevinster i form af blandt andet øget muskelstyrke hos en gruppe patienter, som blev tilbudt at få specialdesignet take away-mad bragt ud fra hospitalet i en længere periode i forbindelse med deres behandling for en lungekræft-sygdom.

»Meget tyder på, at en god behandling til nogen patienter med for eksempel en kræftsygdom er mere end alene at give dem kemo- og stråleterapi. Det handler også om andre indsatser, blandt andet at sørge for at optimere deres ernæring,« siger overlæge Anders Mellemgaard fra onkologisk afdeling på Herlev Hospital, som har stået bag projektet sammen med hospitalets enhed for klinisk ernæringsforskning.

I projektet blev 40 patienter – i et lodtrækningsforsøg - tre gange om ugen i 12 uger tilbudt at få leveret mad til døren fra hospitalet. Patienterne kunne frit vælge fra menuen med specialdesignet, f.eks. særlig proteinrig, kost til småtspisende patienter, eller de kunne vælge en varm hovedret og en række snacks fra den almindelige patientmenu.

Resultaterne har været bemærkelsesværdigt gode. Den rette kost har således vist sig at gøre en betydelig forskel for den enkelte patient i forhold til at genvinde styrke, helbred og livsglæde.

Hos patienterne, der fik den specialdesignede kost, kunne blandt andet måles en 60 pct. forbedring af styrken i deres ben i forhold til de patienter, der ikke fik særkost.

Desuden var patienterne på specialkost gladere, mindre deprimerede, var generelt bedre til at klare sig selv og havde større gribestyrke i hænderne, fremgår det af undersøgelsen.

Deltagerne blev udvalgt blandt patienter, som havde tabt sig under deres indlæggelse, hvilket langt fra er usædvanligt.

Nogle var alene, og da et kræftforløb kan skabe stor træthed, give kvalme og dårlig appetit, var vurderingen, at de måske også ville have svært ved at overkomme at få lavet mad, når de kom hjem efter endt behandling på hospitalet.

»I den situation vil man måske nøjes med at tage en ostemad i ny og næ. Derfor betyder det selvfølgelig noget, at der kommer nogen med dejlig mad og opfordrer én til at spise det. Men helt konkret handler det også om, at maden er sat sammen, så man får en bedre ernæring og dermed også får bedre chancer for at få det optimale udbytte af behandlingen,« siger Anders Mellemgaard.

Erfaringerne fra Herlev-projektet kommer samtidig med, at der generelt er et pres for at få øget fokus på madens og ernæringens betydning både for syge og skrøbelige.

I den seneste finanslovsaftale er der f.eks. afsat et beløb på 450 mio. kr., som skal gå til at give beboerne på landets plejehjem bedre mad og madoplevelser.

Pengene skal bl.a. gå til, at der kan etableres eller genetableres køkkener på plejehjemmene. Det sker ud fra en tankegang om, at duften af hjemmelavede karbonader og stegt flæsk med persillesovs, som tilberedes i et køkken på stedet, skal være med til at sørge for, at de ældre, hvor af mange er undervægtige, både får en hyggeligere hverdag og flere kilo på sidebenene.

Enkelte kommuner, f.eks. København, gør også en del ud af maden og ernæringen i de rehabiliteringstilbud, der er opbygget for kræftpatienter. Men i Kræftens Bekæmpelse er vurderingen dog, at der generelt er for lidt fokus på kræftpatienters ernæring i et behandlingsforløb. Derfor er håbet, at Herlev-projektet kan være med til at sætte mere fart i udbygningen af hjælpen på dette felt.

»Et hurtigt vægttab betyder oftest tab af muskler og dermed af styrke. Det svækker livskvaliteten og kan betyde generelt svækket helbred. Det er positivt at forsøg viser så stor effekt. Nu ser vi frem til at det så følges op af varige forandringer i kosten til lungekræft patienter og meget gerne andre kræftpatienter,« siger afdelingschef Laila Walther.

Der kan dog også være lagt op til en ganske stor regning, hvis det udvikler sig til et generelt tilbud til et større antal patienter, at de skal have tilbudt særlig mad i en længere periode efter deres indlæggelse, vurderer direktør Martin Ågerup fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos. Derfor skal man sørge for, at der er »skarpe visitationskriterier«.

»Det konkrete projekt virker til at være fornuftigt i en tid, hvor patienter udskrives tidligere og tidligere, og hvor det kan betragtes som en del af et behandlingsforløb. Men det kan ikke være en kernekompetence for et sygehus at levere mad ud af huset, så derfor bør man alliere sig med en privat aktør, så der bliver konkurrence om at levere kvalitet til lavest mulige pris, og så der ikke kommer et internt politisk pres for, at alle mulige andre patientgrupper så også skal have del i ordningen,« siger direktør Martin Ågerup

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.