Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tænketank afblæser frygt for mangel på arbejdskraft

Det er falsk alarm, når arbejdsgivere advarer om en overophedning af arbejdsmarkedet, siger AE-Rådet.

Cheføkonom i AE-Rådet Erik Bjørsted ser ikke nogen grund til at frygte, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i løbet af de kommende år. Arkivfoto. Free/Colourbox
Cheføkonom i AE-Rådet Erik Bjørsted ser ikke nogen grund til at frygte, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i løbet af de kommende år. Arkivfoto. Free/Colourbox

Det er falsk alarm, når blandt andre arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv advarer om en snarlig overophedning af arbejdsmarkedet lig den, man så op til finanskrisen.

Det konkluderer tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet) i ny rapport, skriver Information.

Siden årsskiftet har Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening og flere banker ellers advaret om, at arbejdsmarkedet er ved at koge over.

Hvis beskæftigelsen fortsætter med at stige, vil virksomhederne snart mangle arbejdskraft. Vi risikerer så flaskehalse lig dem, der opstod op til finanskrisen i 00'erne, lyder det.

Men bekymringen for en overophedning er stærkt overdreven, konkluderer rapporten.

Cheføkonom i AE-Rådet Erik Bjørsted ser ingen grund til at frygte, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i løbet af de kommende år.

- Arbejdsstyrken forventes at vokse med 160.000 personer frem mod 2025. Vi skal tilbage til 1980'erne for at se en lignende vækst i arbejdsudbuddet, vurderer Erik Bjørsted.

Ifølge cheføkonomen er der ikke behov for yderligere reformer, som øger arbejdsudbuddet. Man bør i stedet investere i uddannelse og opkvalificering.

- Vi mangler ikke hænder. Men vi mangler måske de rigtige hænder. Og hvis der er problemer med at skaffe faglært arbejdskraft, bør man i stedet fokusere på at forbedre erhvervsuddannelserne og skabe flere praktikpladser, siger han.

Dansk Erhverv fastholder, at der er en væsentlig risiko for, at vi snart kommer til at mangle arbejdskraft.

Cheføkonom Steen Bocian henviser til, at der allerede nu er virksomheder, som melder om problemer med at rekruttere.

- Med det tempo, beskæftigelsen er steget de seneste år, er der en betydelig risiko for, at der opstår en uoverensstemmelse mellem virksomhedernes efterspørgsel og den tilgængelige arbejdskraft, vurderer Steen Bocian.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.