Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Systemet er simpelthen for dårligt«

Lægerne mente, at hun led af stress. Men da hun endelig kom på operationsbordet, viste Helle Mortensen sig at have tarmkræft. Nu har hun fået en millionerstatning.

Helle Mortensen har fået omkring to millioner kroner i erstatning, så hun kunne købe et række­hus i Taastrup, hvor leg med hunden Bernhard giver livsglæde. Men den oversete kræftsygdom vil nok forhindre hende i nogensinde at vende tilbage til arbejdet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Helle Mortensen har fået omkring to millioner kroner i erstatning, så hun kunne købe et række­hus i Taastrup, hvor leg med hunden Bernhard giver livsglæde. Men den oversete kræftsygdom vil nok forhindre hende i nogensinde at vende tilbage til arbejdet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Hun havde skrantet længe og været ved læge adskillige gange. Men det var først, da hun med voldsomme mavesmerter nærmest insisterede på at blive indlagt, at det blev klart, hvad der var galt.Hun blev opereret akut, og da Helle Mortensen vågnede op, fik hun at vide, at hun havde tarmkræft.

»Jeg havde en stor tumor på tarmen og en meget stor cyste på den ene æggestok. Det var ret voldsomt,« husker hun.

Helle Mortensen er en af et stigende antal kræftpatienter, som får udbetalt erstatning for skader, de har pådraget sig, fordi læger overser deres kræftsygdom, og behandlingen forsinkes så meget, at deres chancer for at overleve den frygtede sygdom er forringede.

Omkring to millioner kroner har hun efterhånden fået udbetalt i erstatning, og det har betydet meget for hende.

Men forud er også gået et yderst broget forløb, hvor det trak ud så længe med at finde den rigtige diagnose, at kræften havde spredt sig. Konsekvensen er, at hun i dag har sygdommen i et fremskredet stadie og har oplevet flere tilbagefald, ligesom hun stadig er i kemobehandling.

Operationen og tarmkræft-diagnosen fik hun som 32-årig i juli 2012. Før da havde hun gået rundt og haft det dårligt i, hvad der mindede om en evighed. Hun havde mavekramper og diarré efter måltider, var ekstremt træt, og på et tidspunkt var der også blod i afføringen.

Desværre var der ingen advarselslamper, der for alvor lyste. Hverken hos hende selv eller hos hendes egen læge og de vagtlæger, hun hyppigt kontaktede.

»Det er stress. Sæt tempoet ned og tag noget HUSK (et naturlægemiddel, red.) for at få en mere stabil mave«, lød beskeden på et tidspunkt.

Ofte kredsede samtalerne således om travlheden på hendes job som sekretær i et stort advokatfirma og om muligheden for, at skavankerne måske kunne skyldes allergi, som hendes mor er plaget af. På intet tidspunkt dukkede ordet »kræft« op, og det har hun været både sur og harm over.

»Lægerne har været flinke, men jeg kan ikke forstå, at det ikke er blevet opdaget tidligere. Systemet er simpelthen for dårligt, når det kan lade sig gøre, at jeg går rundt så længe, uden at nogen tænker: »kunne det være kræft«,« siger Helle Mortensen.

Hun har fået erstatning for, at hun med de symptomer, hun havde, burde have været henvist til specialister og særlige kræft-undersøgelser i hvert fald halvandet år, før hun endte på operationsbordet.

I beløbet indgår også erstatning for tab af erhvervsevne, da hun har mistet sit job og sandsynligvis aldrig kommer tilbage på det almindelige arbejdsmarked igen

For pengene har Helle Mortensen købt et rækkehus i Taastrup og den bil, hun altid har drømt om at eje:

»Erstatningen betyder meget. Den er med til at bekræfte, at det ikke var mig, der var skør, når jeg hele tiden rendte til læge. Det har også betydning, at systemet på den måde indrømmer, at noget er kikset. Men jeg ville da hellere have, at jeg ikke havde kræft i et så fremskredet stadie, som jeg har – eller at jeg slet ikke havde kræft.«

Helle Mortensens nu tidligere læge er rigtigt ked af, at Helle Mortensen er alvorligt syg. Lægen er glad for, at hun har fået erstatning, men ønsker derudover ikke, af hensyn til sin tavshedspligt, at kommentere forløbet og den konkrete sag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.