Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syrienkriger anker dom på fem års fængsel og udvisning

Selv om en 27-årig mand er født i Danmark, er han udvist for at kæmpe for Islamisk Stat. Nu anker han dommen.

Selv om en 27-årig mand er født i Danmark, er han udvist for at kæmpe for Islamisk Stat. Nu anker han dommen.
Selv om en 27-årig mand er født i Danmark, er han udvist for at kæmpe for Islamisk Stat. Nu anker han dommen.

En 27-årig mand, der fredag blev idømt fem års fængsel og udvisning for bestandigt for at have kæmpet for Islamisk Stat, har besluttet at anke dommen til landsretten.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi.

Det var et snævert flertal ved Retten i Glostrup, der fredag valgte at udvise den 27-årige tyrker for bestandigt.

Vedat Sariboga er født og opvokset i Danmark, men alligevel landede syv af rettens 12 stemmer på udvisning.

Afgørelsen var den syvende og foreløbig sidste af en række sager, som i høj grad har bygget på et medlemskartotek fundet hos Islamisk Stat i Syrien.

Blanketter i kartoteket afslører, at i hvert fald 17 personer med tilknytning til Danmark har meldt sig under de sorte faner. Seks af de 17 menes at være døde, mens de sidste fire er efterlyst af dansk politi.

Med fredagens dom har anklagemyndigheden således gjort rent bord. Syv unge har været tiltalt, og alle er blevet dømt - endda relativt strenge straffe på op til seks års fængsel.

I to tilfælde har de dømte desuden fået et ekstra slag: Som de første i dansk retshistorie er de blevet frataget deres danske statsborgerskab, selv om de er født og opvokset i Danmark.

Flere af de dømte har dog ligesom Sariboga anket deres domme til landsretten.

Selv om fredagens udvisning af Vedat Sariboga ikke på samme måde er retshistorisk, rammer den angiveligt mindst lige så hårdt.

Da Sariboga fredag fik ordet, understregede han i hvert fald, at han ser Danmark som sit hjem.

»Jeg betragter mig selv som dansker. Jeg har fået den danske kultur ind hele livet,« sagde den tiltalte, efter at nævningetinget havde kendt ham skyldig.

I retten kom det også frem, at den 27-årige på mange måder har levet et ganske almindeligt liv. Da han tilbage i april 2016 blev anholdt, havde han en dansk kæreste og var i færd med at blive student.

Samtidig står det dog også klart, at Vedat Sariboga havde en lang række forbindelser til personer i det islamistiske og radikaliserede miljø i Danmark.

Og at hans tro på væbnet jihadisme i hvert fald tilbage i 2013 og 2014 var så stærk, at han valgte at forlade Danmark for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Den unge tyrkers første ophold i Syrien varede halvanden måned og fandt sted i slutningen af 2013. Året efter vendte han tilbage og tilbragte cirka en måned i selskab med den væbnede gruppe.

Selv om formålet med de to rejser angiveligt var at kæmpe, finder retten det ikke bevist, at den 27-årige faktisk nåede at deltage i kamphandlinger.

Dog er der grund til at tro, at han i hvert fald på den første rejse lod sig træne i brug af våben. På den anden rejse var formålet det samme, men retten er ikke sikker på, at træningen denne gang kom i gang.

Ud over overtrædelser af straffelovens bestemmelser om terror er Vedat Sariboga kendt skyldig i at have sat ild til sin celle i arresten i Kolding.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.