Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sygeplejersker slår alarm: Patientpresset stiger

På mange af landets hospitaler er der så mange indlagte patienter, at de ikke får den basale sygepleje, der har brug for, advarer Dansk Sygeplejeråd.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Patienter, der skal banke på vandglasset, hvis de har brug for akut hjælp. Senge på gangene, der er i fare for at blokere brandvejene. Og patienter, der ikke kommer i bad og eller på toilet. Det er virkeligheden på mange af landets hospitaler, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.

»Der er permanente overbelægningsproblemer mange steder som følge af nedskæringer og færre sengepladser igennem en årrække. Og medarbejderne gør alt, hvad de kan, og udviser utrolig fleksibilitet for, at det ikke skal bryde sammen,” siger formanden for landets omkring 70.000 sygeplejersker, Grete Christensen.

De seneste dage har TV 2 sat fokus på problemerne på de danske hospitaler, hvor der nogle steder er belægningsprocenter på mellem 110 og 120 procent.

»Nu er kanten mere end nået, og det er på tide, at der kommer sundhedsfaglig opmærksomhed på det her pressede område, inden kvaliteten og patientsikkerheden sættes helt over styr,« siger Grete Christensen.

Hun er ikke kun bekymret for patienternes helbred, men også for sygeplejerskernes tilstand i et arbejdsmiljø, der er ligeså presset som hospitalernes kapacitet. Nu må politikerne se på, hvordan man undgår den »voldsomme overbelægning«, lyder det.

»Vi skal have styrket det kommunale sundhedsvæsen med for eksempel flere sygeplejersker, som kan være med til at øge ældres sundhed og forhindre mange indlæggelser,” siger Grete Christensen.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) anerkender problemet med de overfyldte afdelinger.

»Det må vi simpelthen kunne gøre bedre. Det er klart, jeg kender ikke, hvordan man kan indrette sig på de enkelte sygehuse - om man kan finde ledige stuer på andre afdelinger, eller hvad man kan gøre. Men lige nu er det selvfølgelig klart, at det er rigtig ubehageligt for de mennesker, det drejer sig om,« siger ministeren til TV 2 Nyhederne.

Hun mener, at en af løsningerne på problemet er, at de personer, som ikke har brug for at være på sygehuset, ligeså godt kan blive behandlet derhjemme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.