Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syg fynbo går til FN for at få ret til cannabis

Kvinde vil have ret til at lindre sine smerter ved hjælp af det euforiserende stof.

En dansk kvinde går til FN for at få ret til at lindre smerter fra nervesygdom med cannabis. Arkivfoto Scanpix/Justin Sullivan
En dansk kvinde går til FN for at få ret til at lindre smerter fra nervesygdom med cannabis. Arkivfoto Scanpix/Justin Sullivan

København. En kvinde fra Nordfyn bliver den første i verden, som indbringer retten til at bruge cannabis som medicin for FN's Komité for Menneskerettigheder.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Marianne Højgaard Jensen hedder kvinden, der lider af en sjælden og meget smertefuld nervesygdom.

- Jeg har intet at miste, for der er ikke andet, der virker. Hvis jeg ikke må bruge cannabis, er jeg her på lånt tid, siger hun til avisen.

Menneskeretsadvokat Poul Hauch Fenger fører hendes sag, og han mener, at den nordfynske kvinde har gode argumenter.

Dels er Marianne Højgaard Jensen alvorligt truet af sin sygdom og kan ikke tåle de tilgængelige former for medicin. Dels er hun uden skyld i sin lidelse, som opstod i forbindelse med en operation.

- Jeg mener, at retten til liv og retten til beskyttelsen af sin fysiske og mentale integritet har forrang i forhold til loven om euforiserende stoffer, siger han til Fyens Stiftstidende.

De senere år har der været en tendens til legalisering af cannabis i flere lande, og i 23 amerikanske stater er det således nu lovligt at bruge cannabis som medicin.

På FN's Ungass-konference om narkotika har den canadiske sundhedsminister bebudet, at cannabis vil blive legaliseret i Canada.

Det sker efter en opsigtsvækkende afgørelse fra en appeldomstol, som peger i retning af, at særligt syge mennesker bør have personlig frihed til at dyrke cannabis til deres egen medicinske anvendelse.

I Danmark ser Sundhedsstyrelsen ikke et sundhedsfagligt grundlag for at fravige de almindelige regler for godkendelse af medicin, eller for at læger skulle kunne ordinere cannabis i rå form til patienter, skriver Fyens Stiftstidende.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.