Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svaret er ... gaaaab ... zzzz... snork!

Flere skolebørn sover ofte for lidt. Det svarer både forældre og lærere i en ny undersøgelse fra KLs nyhedsbrev Momentum.

Tyngdekraften trækker i de tunge øjenlåg, kroppen strækkes, og ansigtet åbnes i et inderligt gab. Dette syn møder dagligt de lærere, der underviser i folkeskolens ældste klasser.

Kun 60 procent af børnene i 7.-9. klasse møder udhvilede i skole hver dag, svarer forældrene selv i en ny undersøgelse fra KLs nyhedsbrev Momentum. I 0.-3. klasse ser det lidt bedre ud, idet otte ud af ti børn er klar til dagens første staveord uden søvn i øjnene.

Samme billede tegner lærerne, der i udskolingen både melder om trætte elever, der kommer i skole uden morgenmad, og om elever, der ikke har de ting med i skole, som de skal bruge.

Det er sund fornuft at give børnene større ansvar, jo ældre de bliver, men forældrene skal stadig holde fast i tøjlerne, lyder rådet fra Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening.

»Forældre kan godt komme til at undervurdere, at de store teenagebørn, der virker så modne, stadig har et meget stort søvnbehov. Når de store børn får mere ansvar, skal forældrene følge op på, om børnene kan klare det. Det skal ikke være op til de store skolebørn selv at beslutte, om de skal have morgenmad, og om de skal have matematikbøger med i skole. Børnene har fået ansvar for det, men det skal være en bunden opgave fra forældrenes side,« siger Dorte Lange.

Tilbage til gamle dyder

Trætte børn kan være en stor udfordring i skolen, fordi de har sværere ved at lære.

En undersøgelse med over 20.000 12-18-årige skoleelever fra Hong Kong har således vist, at de væsentligste risikofaktorer for at klare sig dårligt i skolen er mangel på mere end to timers daglig søvn, generelt søvnbesvær og forskudt søvn i weekenderne.

»Når børnene er trætte, har de svært ved at koncentrere sig og lære noget, og de bliver samtidig lettere irritable. Det skyldes også, at søvnmangel kan hænge sammen med andre forhold. De børn, der ikke sover regelmæssigt, spiser også ofte uregelmæssigt og dyrker mindre motion. Samtidig medfører søvnmangel, at sukkerbehovet øges, så man spiser mere usundt,« siger Poul Jennum, der er professor og overlæge ved Dansk Center for Søvn-medicin på Glostrup Sygehus ---- »Det er simpelt. Vi skal tilbage til de gamle dyder: Tidligt op og tidligt i seng,« siger han.

Den ny teknologi med mobiltelefoner, computere, iPads og TV på børne- og ungdomsværelser kan dog gøre det til en udfordring for den moderne Ole Lukøje at trænge igennem til skolebørnene.

»Børneværelserne er fyldt med teknologi, som forstyrrer børnene. Vi skal ikke skrue tiden tilbage og smide det ud, men forældrene skal tage ansvaret på sig og lave aftaler med børnene og de unge om, hvordan og hvor længe de må bruge det,« siger Poul Jennum.

Forældre er bange for konflikter

Men det er ikke kun computerspil og Playstation, der holder børnene vågne.

Hele samfundet er blevet mere fleksibelt, og familierne oplever en hverdag, hvor fritidsaktiviteter og TV-udsendelser for børn ikke længere er henlagt til eftermiddagen og ovre ved spisetid, mener Benedikte Ask Skotte, der er formand for Skole og Forældre.

»Vi er udfordret af et meget fleksibelt samfund, og vi tror måske, at det ikke er nødvendigt at være helt så regelrette, som vi faktisk skal være,« siger Benedikte Ask Skotte, der genkender en grad af konfliktskyhed hos forældrene.

»Selvfølgelig skal forældrene tage ansvar for morgenmad og sengetid. Vi er ikke meget for konflikter med vores børn, og vi oplever, at fleksibilitet på mange andre områder gør det lettere i familien,« siger hun.

»Når vi er kommet hjem fra arbejde og har spist aftensmad, vil vi også gerne have tid sammen med vores børn. Det er især en udfordring i delefamilier, hvor forældrene ikke er sammen med børnene hver dag. Så er det svært at tage store konflikter i den korte tid, man har sammen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.