Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svage ledige skal lokkes med arbejdsdusør

Nyt tilbud til de svageste kontanthjælpsmodtagere i Odense Kommune: Gå i behandling eller jobtræning og få ekstra penge.

Odense Kommune har netop fået statens velsignelse til at tage utraditionelle midler i brug for at få kommunens svageste ledige tættere på arbejdsmarkedet.

Frem for at trække i ydelserne eller tvinge kontanthjælpsmodtagere i behandling vil kommunen som den første i landet eksperimentere med en »arbejdsdusør« på op til 25 kr. i timen oven i kontanthjælpen til udsatte borgere, der går i behandling for deres misbrug eller deltager i beskæftigelsestilbud, som kommunen stiller til rådighed.

»Når det gælder kontanthjælpsmodtagere, har vi indtil nu kun haft hårde incitamenter at arbejde med, men for de svageste har det haft en meget lille effekt. Derfor vil vi nu prøve med belønning i stedet. Man pisker jo heller ikke topskatteydere til at arbejde mere,« siger rådmanden for Social- og arbejdsmarkedsforvaltningen, Peter Rahbæk Juel (S).

Dusør på op til 2.000 kr.

Odense har fået tilladelsen i sin egenskab af frikommune. Håbet er, at arbejdsdusøren kan motivere nogle af de svageste kontanthjælpsmodtagere fra matchgruppe 3 til at gøre en indsats for at komme tættere på arbejdsmarkedet. Forslagets præcise rammer er endnu ikke på plads, men dusøren kan beløbe sig til op mod 2.000 kr. om måneden, dog kun i en midlertidig periode.

Ifølge arbejdsmarkedsordfører i Liberal Alliance Joachim B. Olsen er forsøg med en arbejdsdusør dog den helt gale vej at gå:

»Hvis det viser sig, at folk møder op til beskæftigelsestilbud, fordi de får penge for det, så viser det jo, at økonomiske incitamenter virker. Og så mener jeg, det er bedre at gå den anden vej og gøre det mindre attraktivt at være på kontanthjælp. Hvis det derimod handler om at give dem penge for at møde op i behandling, lyder det bare langt ude,« siger han.

Der er endnu ingen forskning, der viser, om positive incitamenter som i Odense kan motivere den svageste gruppe af ledige. Men en overvejende del af forskningen peger på, at negative incitamenter ikke gør.


Deltag i debatten: Kan gulerod frem for pisk være den rette løsning for at få de svageste tættere på arbejdsmarkedet?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.