Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svage ældre blev berøvet af ung polak - ni års fængsel

Pensionister over hele Danmark blev opsøgt af ung mand, fastslår nævningeting i Odense.

Et nævningeting i Odense har over en række retsmøder i maj og 6. juni behandlet sagen mod en 21-årig polsk mand (arkivfoto). Free/Free / Jan Bjerre Lauridsen, Ritzau
Et nævningeting i Odense har over en række retsmøder i maj og 6. juni behandlet sagen mod en 21-årig polsk mand (arkivfoto). Free/Free / Jan Bjerre Lauridsen, Ritzau

Flere steder i landet blev ældre mennesker ofre, da en 21-årig polsk mand begik hjemmerøveri eller tricktyveri imod dem.

Et nævningeting i Retten i Odense har tirsdag idømt manden fængsel i ni år, ligesom han er blevet udvist af Danmark for altid.

Przemyslaw Dominik Romanski er blandt andet kendt skyldig i tre hjemmerøverier, som fandt sted i Rødby, Vissenbjerg og Vordingborg.

Et af ofrene var en 94-årig kvinde. Den unge mand forsøgte at trække en guldhalskæde af hendes hals, da han var trængt ind i hendes ældrebolig i Vordingborg.

Også en 73-årig stærkt fysisk handicappet kvinde i Vissenbjerg blev udsat for hjemmerøveri. Hun mistede sin halskæde af guld.

I en beskyttet bolig i Rødby var det en 82-årig, der blev holdt for munden, inden vedkommendes halskæde blev fjernet med en kniv.

Desuden er den 21-årige kendt skyldig i 16 tricktyverier, hvoraf de fleste fandt sted i Jylland.

Han fik foden indenfor hos pensionisterne under påskud af at ville sælge billeder eller postkort.

»Der er tale om en usædvanlig grov sag,« udtalte anklager Stephanie Reby, da anklagemyndigheden havde rejst tiltalen.

Ved domsafsigelsen tirsdag har den unge valgt at tage betænkningstid med hensyn til, om han vil anke afgørelsen til landsretten.

Forbrydelserne skete i 2015 og i 2014. Det var dna-spor, som sidste efterår førte til, at politifolk kunne anholde den 21-årige, har anklagemyndigheden oplyst.

I nogle af forholdene deltog en landsmand, 26-årige Sylvester Turek, der sidste år blev idømt fængsel i seks år.

Udbyttet var i flere tilfælde relativt beskedent, fremgår det af anklageskriftet - for eksempel en porcelænsfigur til en værdi af 25 kroner og 20 kroner fra en pung. Andre gange slap Przemyslaw Dominik Romanski dog væk med flere tusinde kroner.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.