Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Supermateriale kan skåne dig for røg fra naboen

Et banebrydende, svensk materiale fjerner op til 70 procent af partiklerne fra naboens tobaksrøg.

København: Når underboen tænder op for en smøg eller en hashjoint, bliver du udsat for passiv rygning.

Statens Byggeforskningsinstitut har tidligere fastslået, at op til ni procent af de ultrafine og sundhedsskadelige partikler finder vej op gennem gulvet via sprækker og utætheder.

Men det kan fremover blive forhindret af en banebrydende, svensk opfindelse, cTrap, der længe har været brugt til at løse problemer med materialeafgasning i fugtige boliger.

Det fortæller professor ved Aalborg Universitet, civilingeniør Aliresa Afshani. Han er med til at teste materialet i tre danske lejligheder, hvor det er lagt ind som en hinde under gulvbrædderne.

- Det er bevist, at materialet fuldstændigt fjerner alle de partikler og gasser, som det møder. Og når det er installeret i en bolig, kan det fjerne op til 70 procent af forureningen fra naboens tobaksrygning, fortæller han til Ritzau Fokus.

CTrap-materialet er resultatet af 20 års forskning på universitetet i Lund. Der er er tale om en slags vægtapet, der standser partikler fra byggemateriale, som kan forårsage astma, hovedpine og irriterede slimhinder, samtidig med at fugten slipper ud gennem materialet.

- Selve materialet holder ifølge producenten i 100 år. Men vi mangler endnu at se, hvordan det fungerer efter et, to og tre år. En bygning er så at sige levende og vibrerer hele tiden. Derfor mangler vi at se, hvor effektivt materialet er på den lange bane, siger Aliresa Afshani.

Omkring hver tredje dansker i etageboliger bliver udsat for tobaksrøg fra naboer, oplyser Kræftens Bekæmpelse. Og i boliger af ældre dato er kommer op mod 20 procent af overboens "nye luft" fra lejligheden nedenunder.

Projektchef Niels Them Kjær glæder sig over, at der bliver forsket i materialer til at stoppe røgen mellem tilstødende boliger. Men det svenske materiale er ikke noget mirakelmiddel i forhold til en god snak med naboen, siger han.

- Det er helt fint, at der bliver forsket i forskellige løsninger. Men det allerbedste er nu en gang, hvis man kan få underboen eller naboen til slet ikke at udsætte én for røg. For eksempel ved at ryge udenfor. Det lykkes oftere, end man skulle tro. De fleste rygere ønsker nemlig ikke at genere andre, siger han.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.