Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sundhedsstyrelsen lever på medicinalindustriens penge

Flere sundhedseksperter kritiserer medicinalfirmaernes finansiering af Sundhedsstyrelsen og kræver at systemet laves om.

Medicinalfirmaers finansiering af Sundhedsstyrelsen skal laves om, så danskerne kan have tillid til styrelsen, kritiserer sundhedseksperter i torsdagens Metroxpress.

Over halvdelen af Sundhedsstyrelsens indtægter kommer nemlig direkte fra den medicinalindustri, som styrelsen ellers har til opgave at kontrollere på danskernes vegne.

Det bør ifølge Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, laves om:

»Sundhedsstyrelsen bør være helt uafhængig af betaling fra lægemiddelindustrien. Det er et forkert signal at sende til patienter og borgere, at en offentlig myndighed, som godkender eller afviser nye lægemidler, samtidig modtager penge fra industrien.«

Han ser gerne, at medicinalindustriens betalinger for gebyrer og lignende i stedet går ind i en statslig fond.

Ifølge finansloven tjener Styrelsen i 2014 297 millioner kroner på gebyrer fra medicinalselskaberne, mens den kun får 220 millioner fra staten.

Læge, dr. med, Karsten Juhl Jørgensen fra det uafhængige forskningsinstitut Cochrane, finder situationen kritisk:

»Det er uhensigtsmæssigt. På samme måde, som når toneangivende læger modtager penge fra industrien. Det kan rejse tvivl om, hvorvidt Sundhedsstyrelsen er et serviceorgan for medicinalindustrien, frem for at stå utvetydigt på patienternes side,« siger han til Metroxpress.

Danske Patienters formand, Lars Engberg, vil have stoppet medicinalindustriernes finansiering af Sundhedsstyrelsen.

»Jeg har ikke belæg for at hævde, at styrelsens faglige vurderinger i dag påvirkes af gebyrerne. Men man bider jo nødigt den hånd, der fodrer. Og faktum er, at styrelsen kan miste indtægter, hvis de er for skrappe over for industrien. Danskerne bør kunne have fuld tillid til, at Styrelsen er helt uafhængig,« siger han til Metroxpress.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.