Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sundhedsskadeligt stof kan koste bygningsejere kassen

For tusindvis af bygningsejere venter regning for skadeligt pcb fra lysstofrør.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

For bygningsejere landet over lurer der en stor regning til oprensning af det sundhedsskadelige stof pcb fra utætte gamle lamper til lysstofrør.

Ejere af gamle lysstoflamper fra 1986 eller før opfordres derfor til at tjekke dem med det samme.

En rapport fra Miljøstyrelsen har tidligere konkluderet, at pcb er en medvirkende årsag til kræft, hormonforstyrrelser, fedme, lav sædkvalitet, problemer med immunsystemet og skader på nervesystemet.

En kondensator ligner stort set et batteri i form og størrelse. Den er nødvendig, for at lamper med lysstofrør kan fungere. Men i tusindvis af danske bygninger kan utætte pcb-holdige kondensatorer være en trussel mod økonomien og på langt sigt også mod helbredet.

Miljøstyrelsen lancerer derfor mandag en ny kampagne, der skal gøre opmærksom på problemet.

»Det har været forbudt at bruge pcb i kondensatorer siden 1986. Men der sidder desværre stadig mange af dem i ældre lamper. Og risikoen, for at de lækker pcb ud i bygningen, bliver kun større med årene,« siger Camilla Bjerre Søndergaard, kontorchef i Miljøstyrelsens enhed for Cirkulær Økonomi & Affald.

»Vi opfordrer alle til at tjekke deres lamper i blandt andet børneinstitutioner, boliger, kontorer, supermarkeder og sportshaller,« siger hun.

Det er usikkert, hvor mange pcb-kondensatorer, der i dag er i brug. Et tal fra 2013 skønnede, at det dengang drejede sig om op til 300.000, heraf et ukendt antal i private hjem.

Gitte Boelt er adm. leder på Gadstrup Skole i Roskilde Kommune, og hun har haft problemet tæt inde på livet.

»Der kom et firma og forseglede hele bygningen og varmede lokalerne op med varmekanoner til 70 grader,« siger hun.

»Det så voldsomt ud. Men det virkede øjensynligt. Bagefter blev malingen skrællet af væggene, og vi fik nye lofter, og alt blev nymalet, så det var noget af en ordentlig byggeproces,« siger hun.

»Men vi fik at vide, at koncentrationen var så lille, at det ikke burde påvirke os. Selv om det åbenbart var voldsomt nok til, at det skulle fjernes her og nu. Det kan man så tænke lidt over,« siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.