Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sundhedsplejersken filmer de små konflikter

Forældre, der har problemer med børneopdragelsen, bliver stadig oftere videofilmet af sundhedsplejersker og pædagoger. Filmklippene bidrager til at løse dagligdagskonflikter i hjemmet.

Skrig, gråd og sure miner. Mor er på arbejde, og far skal have parrets to unger i børnehave, men sønnen vil ikke tage overtøj på, mens storesøster ikke vil lade My Little Pony-hesten stå. Fars puls stiger. Det samme gør stemmelejet - endnu en dag er startet skævt for familien.

Vil danske småbørnsfamilier have hjælp til at løse hverdagens problemer, så må de fremover vænne sig til, at sundhedsplejersker eller pædagoger filmer i familiens hjem i et forsøg på at komme konflikterne til livs.

Årsagen er, at stadig flere kommuner tilslutter sig den såkaldte Marte Meo-metode, som består i, at man filmer de kritiske situationer i familiens skød for dernæst at pege ud, hvor forældrene gør det godt, så de fremadrettet kan gøre det endnu bedre.

En rundspørge, som Berlingske Resarch har foretaget blandt landets kommuner, indikerer, at metoden anvendes i syv ud af ti kommuner, og hvert år kommer nye til. Det er især småbørnsfamilier, der bliver filmet, når der er konflikter omkring spisebordet eller ved sengetid.

»Det kan være familier, der ikke kan få barnet til at sove eller til at spise. Familier med en problematik, der egentlig er almindelig, men som kommer til at fylde meget, så familierne har brug for andre vinkler på en løsning,« fortæller ledende sundhedsplejerske Hanne Sejerøe fra Roskilde Kommune. Her er i alt fem sundhedsplejersker uddannet i Marte Meo.

Formand for Sundhedsplejerskernes Faglige Selskab, Susanne Hede, så gerne, at metoden udbredes til at være et tilbud i alle kommuner: »Det er en rigtig god metode til rigtig mange familier. De evalueringer, jeg har set, viser alle, at familierne synes, de finder vej ud af problemerne.«

Næstformand i Forældrenes Landsforening, Dorthe Boe Danbjørg, kender ikke meget til metoden, men fastslår, at det er vigtigt, at det er forældrene selv, som takker ja til tilbuddet.

»Man kan diskutere de etiske aspekter og magtforholdet i det, men i udgangspunktet er vi positive, hvis der er sundhedsplejersker, der rykker ud til de forældre, som er usikre.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.