Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sundhedsforsikrede kan springe køen hos ørelægen over

Flere og flere får privat sundhedsforsikring. Det kan føre til følelse af uretfærdighed, advarer professor.

Hvis der er lang venteliste hos gynækologen, vil folk med sundhedsforsikring nogle gange kunne komme til med det samme. Det kan give de uforsikrede en oplevelse af at være B-borgere, advarer professor. Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv
Hvis der er lang venteliste hos gynækologen, vil folk med sundhedsforsikring nogle gange kunne komme til med det samme. Det kan give de uforsikrede en oplevelse af at være B-borgere, advarer professor. Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv

København. Der er otte ugers ventetid. Men har du en privat sundhedsforsikring, kan du komme til med det samme.

Den besked kan patienter, der bliver henvist til en speciallæge, såsom ørelæge, hudlæge eller gynækolog, opleve at blive mødt med.

Og det rejser en etisk problemstilling, vurderer professor Jakob Kjellberg. Han er programleder for Sundhed ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Der kan være nogle borgere, der kan føle sig som B-borgere, når de bliver mødt med spørgsmålet, om de har en forsikring, siger han.

- Det er ikke noget, der så at sige ryster grundvolden i vores ydelsessystem. Det er et lille hjørne. Men det er fair at rejse det som et issue (problemstilling, red.).

Årsagen er ifølge professoren, at de privatpraktiserende speciallæger får en lavere betaling per patient fra det offentlige, når de har behandlet et vist antal patienter.

- På den måde kan du komme foran som privat patient, fordi forsikringen betaler den højere takst. Der har vi oplagt en etisk problemstilling, siger Kjellberg.

Berlingske skriver onsdag, at antallet af private sundhedsforsikringer fortsætter med at stige.

På fire år er antallet af private sundhedsforsikringer dermed vokset med næsten 350.000, så der i dag er i alt cirka 1,9 millioner.

Overordnet set er stigningen uproblematisk for sammenhængen i sundhedsvæsnet, vurderer professoren. Der er nemlig ikke længere nogen skattefordel ved de private forsikringer.

De har fundet sig en niche på kanten af det offentlige sundhedsvæsens tilbud, vurderer han. Det er især fysioterapi og kiropraktik, som forsikringerne dækker.

- Så kan man gå ned og få noget fysioterapi, hvis man har lidt ondt i skulderen. Og det har vi vel alle sammen. Uden at det er noget, det offentlige sundhedssystem vil gå ind i.

- Det er blevet et standardprodukt på det private arbejdsmarked, siger Jakob Kjellberg.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.