Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SU-regler spænder ben for udlandsstudier

Lang ventetid, bureaukrati og begrænsninger på SU skaber ifølge organisationer problemer for danske studerende i udlandet.

Aske Nørby Bonde måtte vente ti måneder på at få afgjort en sag hos SU-styrelsen, mens han læste i udlandet. Nu bruger han sine egne erfaringer fra sin kommunikation med SU-styrelsen til at hjælpe andre studerende, der ligesom han selv oplever , at der kan være lang ventetid på at modtage SU, når man vælger at læse i udlandet. Foto: Kevin Keen
Aske Nørby Bonde måtte vente ti måneder på at få afgjort en sag hos SU-styrelsen, mens han læste i udlandet. Nu bruger han sine egne erfaringer fra sin kommunikation med SU-styrelsen til at hjælpe andre studerende, der ligesom han selv oplever , at der kan være lang ventetid på at modtage SU, når man vælger at læse i udlandet. Foto: Kevin Keen

Mange studerende må kigge mange gange i kalenderen og væbne sig med tålmod, hvis de vil læse i udlandet.

I gennemsnit må de studerende vente toenhalv måned alene på at få en uddannelse godkendt, når de søger SU til udlandet. Derefter skal ansøgeren vente gennemsnitligt 14 dage på svar på sin individuelle ansøgning, som skal indeholde mere omfattende dokumentation, end den tilsvarende ansøgning til en dansk uddannelse skal.

»Når man søger om at få en udenlandsk uddannelse godkendt til SU, skal man bevise, at universitetet er et rigtigt universitet. Da jeg skulle læse i England, skulle jeg printe 50 sider med universiteter i London og highlighte London School of Economics for at bevise, at det er en godkendt uddannelsesinstitution,« siger Sørine Vesth Rasmussen, formand for Danish Students Abroad (DSA), som rådgiver studerende om udlandsstudier.

Er der derudover mangler i dokumentationen, må man søge på ny og vente endnu en gang. Til sammenligning tager det normalt to til fire uger i alt for SU-styrelsen at behandle en ansøgning om SU til en dansk uddannelse.

Dertil kommer, at danske studerende, som vælger at uddanne sig uden for Norden, højst kan få SU i fire år til deres udenlandske studier – mens de i Danmark har ret til hele seks års SU.

Tung proces

Dermed er det stadig nemmere at få SU til danske uddannelser end udenlandske, på trods af at regeringen har iværksat en række initiativer for at gøre det lettere at søge SU til uddannelser uden for Danmark. Blandt andet har regeringen indført en såkaldt fast track-liste over de udenlandske uddannelser, som automatisk udløser ret til SU. Studerende skal dog selv søge om at få uddannelsen optaget på listen, og det kan være en tung og kompliceret proces – samtidig bliver uddannelsen, hvis den bliver optaget på fast track-listen, kun stående på listen i to år. Herefter skal nye studerende så i gang med at få den samme uddannelse godkendt på ny.

»I praksis forekommer det at være meget besværligt at søge om SU til uddannelser i udlandet. Det er blevet bedre med fast track-listen, men der er stadig enormt meget bureaukrati,« siger Phillip Dimsits, som er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). Phillip Dimsits sidder desuden i SU-rådet, som rådgiver uddannelsesministeren i SU-spørgsmål.

Også erhvervsorganisationen DI kritiserer SU-systemet og ventetiden.

»SU-systemet er virkelig tungt. Det er umuligt at komme igennem til SU-styrelsen med et spørgsmål, og der er enormt meget ventetid. Man tænker, at hvis det var andre end studerende, som blev udsat for den ventetid, ville der være et ramaskrig,« siger underdirektør i DI Charlotte Rønhof.

»Unge venter længe på at få uddannelsen godkendt. Så længe at nogle slet ikke har pengene, når de tager af sted. Og kan de ikke låne af forældrene, er det meget svært,« siger Charlotte Rønhof.

Enhedslisten og SF vil ændre reglerne

Partierne på venstrefløjen lægger nu op til, at reglerne for SU til udlandet skal ændres, så danske studerende i udlandet får samme muligheder for økonomisk støtte som studerende i Danmark.

»Vi vil gerne ændre reglerne, så man får det samme antal SU-klip til uddannelser i udlandet som i Danmark, og så vil vi også gøre op med presset for at få de studerende hurtigere igennem, som gør det meget besværligt for studerende, som læser i udlandet,« siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund.Hun bakkes op af SFs uddannelsesordfører, Annette Vilhelmsen, som i første omgang vil tage spørgsmålet op med uddannelsesministeren.

»Der skal være fri og lige adgang til uddannelser, og der skal være ligestilling mellem uddannelse i Danmark og uddannelse i udlandet. Vi har en målsætning om, at flere skal tage en uddannelse i udlandet, og hvis SU-reglerne udgør en barriere, vil jeg tage det op med ministeren,« siger Annette Vilhelmsen.Dansk Folkepartis ordfører for videregående uddannelser, Jens Henrik Thulesen Dahl, mener imidlertid ikke, at der skal gælde samme regler for SU, når man læser i udlandet, som når man læser i Danmark.

»Det er ganske udmærket at tage til udlandet et år eller to. Jeg ved ikke, hvor stor en interesse vi har i, at man tager en hel uddannelse i udlandet og muligvis ikke vender hjem. Tanken om, at alle partout skal ud, køber jeg ikke.«

Minister står fast

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) afviser at ændre reglerne for SU i udlandet.

»Når man studerer i udlandet, kan man allerede få fire års SU samt mulighed for at optage lån på meget favorable vilkår. Det er en meget generøs ordning,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun understreger dog, at det er meget vigtigt, at studerende kan få SU med til udlandet, og at ventetiden ikke er for lang.

»Vi har et servicemål om, at det højst må tage to en halv måned at få en uddannelse på fast track-listen. Jeg kan godt forstå, at det kan virke tungt, at studerende skal kunne dokumentere så meget omkring uddannelsen, men jeg har en forventning om, at det går hurtigere, hvis der i forvejen er mange uddannelser fra det pågældende universitet på listen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.