Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Studerende: Studiejobs er nødvendige for at få økonomien til at hænge sammen

De studerende på landets videregående uddannelser er simpelthen nødt til at have studiejobs for at få økonomien til at hænge sammen, lyder det fra Danske Studerendes Fællesråd.

Arkivfoto fra Københavns Universitet.
Arkivfoto fra Københavns Universitet.

Studiejobs er for mange af landets studerende på de videregående uddannelser helt afgørende for at få økonomien til at hænge sammen. Sådan lyder udmeldingen fra formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, efter at dekan på Københavns Universitet Troels Østergaard Sørensen har opfordret virksomheder til at skrue ned på timetallet i de studiejob de opslår, så der ikke længere udbydes studiejobs på mere end 12 timer om ugen.

Dekanen frygter ifølge Politiken, at mere end 12 timers erhvervsarbejde vil gøre det umuligt for studerende at passe et fuldtidsstudie, og når fremdriftsreformen træder i kraft efter sommer, vil det betyde, at de studerende risikerer at blive smidt ud af deres studie. Reformen gør fra næste studieår alle studerende til fuldtidsstuderende og indskrænker retten til at tage fag eller eksamener om.

Fremdriftsreformens effekt på studerendes mulighed for at tage et studiejob bekymrer også Yasmin Davali. Hun påpeger at et studiejob for mange studerende er helt afgørende for at få økonomien til at hænge sammen:

»I de store studiebyer er det ofte størstedelen af SUen der ryger på husleje alene. Det betyder, at det bliver noget nær umuligt, at få økonomien til at hænge sammen, uden et studiejob. Jeg tror, der kommer til at være rigtig mange studerende, der kommer til at opleve store økonomiske problemer, når fremdriftsreformen træder endeligt i kraft,« siger hun.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) har tidligere sagt, at hun mener, at en arbejdsuge for en studerende bør være 43 timer, når man tager højde for de lange ferieperioder.

Det betyder, at fremdriftsreformen kommer til at stille de studerende over for et uholdbart valg, mener Yasmin Davali.

»Når der forventes, at vi bruger 43 timer om ugen på vores studie, uden mulighed for at melde fra, kommer det til at betyde, at man sætter studerende i et valg om enten at nedprioritere studiet eller at opleve økonomiske problemer fordi de ikke har muligheden for at supplere SUen med et studiejob.«

De studerende er særligt bekymrede for den effekt reformen kommer til at have på den sociale mobilitet i uddannelsessystemet.

»Når muligheden for at have et studiejob bliver forringet, kommer det til at betyde rigtig meget, om man har forældre, der har mulighed for at hjælpe til med at få økonomien til at hænge sammen. Og det er klart, at det kommer til at have en effekt på din mulighed for at gennemføre et universitetsstudie, hvis ikke dine forældre har mulighed for at hjælpe til økonomisk,« siger Yasmin Davali.

Hun mener, at der mangler sammenhæng mellem fremdriftsreformen og regeringens ambitioner om mere social mobilitet i uddannelsessystemet.

»Jeg har svært ved at se hvordan fremdriftsreformen hænger sammen med en ambition om et uddannelsessystem der er mindre socialt skævt. Den her reform kommer til at ramme mønsterbrydere ekstra hårdt, ganske enkelt fordi de ofte ikke har det samme økonomiske sikkerhedsnet.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.