Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Studerende arbejder over 20 timer om ugen

Mere end én ud af ti studerende bruger over 20 timer ugentligt på studiejobbet. Det øger risikoen for at dumpe og overskride normeret tid.

Hver niende studerende på en videregående uddannelse knokler over 20 timer på sit fritidsarbejde om ugen. Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse af de studerende, som analysefirmaet Zapera har foretaget for Adecco, og som Berlingske Tidende har fået indsigt i.

Ifølge undersøgelsen bruger 11 pct. af de studerende over 20 timer på studiejobbet, imens 10 procent arbejder mellem 16 og 20 timer om ugen ved siden af studierne.

Men 20 timer om ugen er ifølge en ph.d.- afhandling fra Aarhus Universitet den absolutte smertegrænse. De studerende, der arbejder flere timer, har en væsentligt højere dumpeprocent end studiekammerater med færre timers fritidsarbejde, viser afhandlingen fra oktober 2007.

Selvom Hanne Harmsen, vicedirektør for Københavns Universitet, bifalder erhvervsrelevant studiearbejde, er hun bekymret for de mange studerende, der har mere end halvdagsjob ved siden af studierne.

- Det er uhensigtsmæssigt at arbejde mere end 20 timer om ugen, fordi det bliver meget sværere at gøre studierne færdige. Men universitetssystemet er ikke sådan skruet sammen, at man har regler om de studerendes arbejdstimer. Vi anbefaler 10-15 timer om ugen, fordi undersøgelser viser, at det kan gavne de studerende, siger Hanne Harmsen.

Paradoksalt
Berlingske Tidende skrev i sidste uge, at studierelevant arbejde er billetten til et fast arbejde og højere løn efter fem år på arbejdsmarkedet. Men universiteterne melder samtidig om, at studerende med for mange timer på studiejobbet ligger i den gruppe, der er i fare for at overskride den normerede tid.

Hanne Harmsen mener, at regeringens plan om at hæve beløbet, som de studerende kan tjene ved siden af SUen næste år er 'paradoksal og 'ikke hænger sammen'.

- Man indretter universiteterne økonomisk efter, at de studerende skal hurtigt igennem, og samtidig giver man de unge muligheden for at arbejde rigtig mange timer ved siden af deres studier. Det er to mål, der går i forskellige retninger,«siger hun.

Vil tænke sig om
Selvom videnskabsminister Helge Sander (V) indrømmer, at undersøgelsen viser nogle tendenser, understreger han, at regeringen hverken vil tvinge folk til eller forbyde dem erhvervsarbejde.

- De studerende, der arbejder over 20 timer, må selv forholde sig til det. Det skal regeringen ikke lovgive imod. Der er meget positivt ved studiejobs, særligt de studierelevante, siger Helge Sander.

Men universiteterne melder, at over 20 timers fritidsarbejde forlænger studietiden?

- Hvis det er tilfældet, så må vi selvfølgelig tænke os om en ekstra gang i forhold til at lovgive imod at arbejde mere end 20 timer ved siden af studiet.

Men samtidigt hæver I næste år fribeløbet for de studerende på SU, så de derved kan arbejde endnu flere timer?

- Det giver i allerhøjeste grad en personlig frihed. Frihed, muligheder og et personligt ansvar. Så det er fuldstændig korrekt.

Personligt ansvar eller ej, hvad med de studerende, der ikke kan styre arbejdstimerne?

- Jeg har tillid til, at de universitetsstuderende er så voksne mennesker, at det kan de selv styre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.