Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stressramte danskere får vidt forskellige tilbud

Stressbehandlingen er præget af tilfældighed og manglende dokumentation, mener blandt andre forskere.

København: Omkring hver syvende dansker oplever ifølge en række undersøgelser tegn på stress, og det anslås, at der hver dag er omkring 35.000 danskere, der melder sig syge fra jobbet på grund af stress.

Samtidig bliver stress ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, en af de væsentligste kilder til sygdom i 2020.

Det vurderes, at stress koster Danmark et tocifret milliardbeløb om året. Alligevel er der ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten mandag enorm forskel på, hvilken behandling de stressramte bliver tilbudt.

Kun omkring hver anden kommune har tilbud til stressramte, og disse tilbud spænder fra kurser i løbetræning, krystalterapi og kostomlægning over mindfulness og gruppeterapi til psykologsamtaler.

Ifølge en række forskere, stressbehandlere og organisationer er stressbehandlingen præget af tilfældighed og manglende videnskabelig dokumentation for effekten, og patienterne har ingen sikkerhed for, at de tilbydes den bedste behandling.

- I modsætning til angst- og depressionsområdet findes der ingen diagnose for stress, og vi har ingen fælles retningslinjer for, hvordan vi diagnosticerer og behandler stress, siger psykolog Yun Ladegaard til Jyllands-Posten.

Hun har forsket i arbejdsrelateret stress på Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

- Det er helt op til den enkelte behandler og kommune, hvilken metode man vælger, tilføjer hun.

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen (S) efterlyser nationale kliniske retningslinjer for stress.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger dog til Jyllands-Posten, at det er vanskeligt, fordi der mangler faglig viden om, hvad der virker.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.