Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Strandede bycykler undrer på Frederiksberg

Københavns Kommunes beslutning om at droppe medfinansieringen af et planlagt bycykelprojekt vækker undren på Frederiksberg. Her har kommunen allerede afsat sin del af investeringsomkostningerne.

Københavns gamle bycykler går på pension med udgangen af oktober. Og bliver ikke erstattet af et nyt.
Københavns gamle bycykler går på pension med udgangen af oktober. Og bliver ikke erstattet af et nyt.

Københavns gamle bycykler skal på pension. Planen var en pendler-venlig afløser, der skulle sprede sig til Frederiksberg, men et flertal i Københavns Kommune har fremlagt et budgetforlig for 2013 uden penge til nye bycykler. Formand for By- og Miljøudvalget på Frederiksberg Jan E. Jørgensen (V) undrer sig.

- Det er noget, der kunne nedbringe CO2-udslippet, modvirke trængslen i København og gøre lidt for folkesundheden. Så det er jo principper, som jeg ville tro, man også synes om i Københavns Kommune, siger han og understreger, at han ikke selv har fået besked om nabokommunens tallerkenvending.

- Men det er meget muligt, at der er kommet en embedsmandshenvendelse. Det vil jeg da næsten gå ud fra, siger han.

Samarbejdet mellem de to kommuner og DSB har ellers stået på i flere år. Frederiksberg Kommune har allerede afsat sin del af investeringsomkostningerne og alene det forberedende arbejde har været dyrt, fastslår Jan E. Jørgensen, der dog ikke kender det præcise beløb:

- Det tør jeg slet ikke spå om. Det er noget, både Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og DSB har kastet mange penge ind i.

Fra rådhuset i København lyder meldingen, at der er tale om prioriteringer. Kommunens del af investeringsomkostningerne skulle beløbe sig til 114 millioner kroner. Men da et stramt anlægsloft begrænser kommunernes mulighed for at bruge løs af kommunekassen har partierne bag budgetforliget måtte prioritere hårdere end ventet, lyder det.

Det er gået ud over de nye cykler. De skulle nemlig især henvende sig til pendlere, som kom til København eller Frederiksberg med offentlige transportmidler.

- Vi måtte spørge os selv, om vi skulle sikre den bedste infrastruktur til vores egne cyklister eller sikre, at der står en cykel til rådighed, når man kommer til København udefra, siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF), der uddyber, at hun i stedet har været med til at afsætte 150 millioner til bedre cykelstier og cykelparkering.

Borgmesteren vil ikke udelukke muligheden for at pengene kan findes uden for kommunekassen, ligesom hun hverken vil love eller afvise, at der bliver råd til de nye cykler i fremtiden.

Udvalgsformanden på Frederiksberg må nøjes med at håbe.

- Det er jo ikke noget, der pinedød skal laves nu. En udsættelse vil da være til at leve med. Hvis det slet ikke bliver til noget, vil det være rigtig ærgerligt, siger Jan E. Jørgensen.

Uanset hvad fremtiden bringer af løsninger, undrer sagen socialdemokraten Katrine Lester, der er 2. viceborgmester på Frederiksberg.

- Normalt blander jeg mig ikke i, hvad andre kommuner gør, men det her var et fælles projekt. Derfor undrer det mig meget, at de trækker sig så sent, siger hun og understreger, at Frederiksberg er underlagt samme stramme anlægsloft som Københavns Kommune.

Med udgangen af oktober ophører aftalen med det firma, som driver Københavns gamle bycykelsystem. Dermed står København uden bycykler for første gang siden 1995, hvor byen blev verdensberømt for tiltaget.

DSB ønsker ikke at kommentere sagen over for B.dk.

Deltag i debatten: Vil du savne bycyklerne i København?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.