Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Straffefangers mosefund afslører 6000 år gammel grisefest

Fundet af en række vildsvinekæber tilbage i 1946 giver mere viden om overgangen fra ældre til yngre stenalder.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

I 1946 i Sludegårds Sømose syd for Nyborg var en række straffefanger fra Nyborg Statsfængsel ude at grave tørv. Men det viser sig, at det ikke kun var tørv, som fangerne fandt.

Også flintøkser, flintmejsler og 17 vildsvinekæber var blandt nogle af fundene. Det hele blev derefter afleveret til Fyns Stiftsmuseum, som de næste tre år gjorde flere fund.

Nu har to arkæologer analyseret vildsvinekæberne, skriver det videnskabelige tidsskrift Skalk. Og det er en interessant og vigtig analyse, siger arkæolog Klaus Ebbesen, som sammen med zoolog Jane Richter har lavet dateringen.

Analysen afslører, at der er blevet holdt en stor grisefest i november cirka år 4060 før Kristus, som er lige ved overgangen fra ældre til yngre stenalder, og det er interessant, mener Klaus Ebbesen.

- Det har tidligere været svært at påvise, hvordan danskerne blev til bønder. Og det her fund afslører, at det ikke er fordi, der er sket indvandring, men at det er den samme befolkning. Man holdt altså fast i jagten, men sætter det ind i en ny kontekst som bønder.

- Det er vigtigt, fordi det peger på kontinuiteten fra jægerstenalderen til bondestenalderen.

Analysen af fundet viser, at alle vildsvinene må være blevet dræbt under en stor jagt, slagtet, tilberedt og spist, og at kæberne af kranierne derefter blev ofret til guder i den lokale offermose.

Spørgsmål: Så dateringen afslører, at selv om man i Danmark på det her tidspunkt var ved at blive bønder, så havde man stadig lidt jæger i sig?

- Ja, lige nøjagtig. Fundet i sig selv er enestående. Knoglerne peger tilbage på jægerstenalderen, mens nedlæggelsesskikken peger fremad, siger Klaus Ebbesen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.