Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stort tyveri fra Rigsarkivet

To personer mistænkes for over flere år systematisk at have stjålet uerstattelige dokumenter fra statens arkiver om danske nazisympatisører under Anden Verdenskrig.

Ved gårsdagens ransagning beslaglagde politiet to hyldemeter med tusindvis af stjålne dokumenter.
Ved gårsdagens ransagning beslaglagde politiet to hyldemeter med tusindvis af stjålne dokumenter.

I et tyveri, som formentlig er uden sidestykke i danmarkshistorien, mistænkes to mænd for at have stjålet store mængder af materiale om Anden Verdenskrig fra Rigsarkivet.

Tyveriet, som angiveligt er foregået systematisk igennem flere år, omfatter blandt andet bunkevis af dokumenter om danskere, som kæmpede i tysk krigstjeneste under krigen. Der er primært tale om politirapporter, retsakter, desertørsager, personlige ejendele og notater samt andet uerstatteligt materiale fra en af de mest skelsættende perioder i landets historie.

Ifølge Berlingskes oplysninger har de mistænkte relationer til både nynazistiske miljøer og rockerkredse.

Rigsarkivar Asbjørn Hellum er rystet og »virkelig vred« over, at nogen kan finde på at stjæle så vigtige dokumenter.

»Der er tale om uerstattelig og umistelig kulturarv for Danmark,« siger han.

Rigsarkivets ledelse blev af en borger gjort opmærksom på tyveriet i begyndelsen af oktober, hvorpå sagen blev overdraget til Københavns Politi, der siden har efterforsket tyverierne. Af frygt for, at de historiske dokumenter ville blive skaffet af vejen, hvis de mistænkte fik nys om, at tyveriet var blevet afsløret, har både Rigsarkivet og politiet forsøgt at hemmeligholde sagen.

Strategien lykkedes, for i går foretog Københavns Politi med assistance fra Rigsarkivet ransagninger af fire lejligheder i hovedstaden. Her blev der beslaglagt flere flyttekasser fyldt med stjålne historiske dokumenter.

»Baseret på materialets omfang er det vores vurdering, at det har været organiseret tyveri, som er foregået systematisk over en årrække,« siger vicepolitikommissær Tomas Juhl.

Kulturministeren går ind i sagen

Det rejser tvivl om sikkerheden på Rigsarkivet, at det igennem en længere periode har været muligt at foretage et så stort tyveri af dokumenter uden at blive opdaget eller bremset.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) tager sagen meget alvorligt og vil nu bede Rigsarkivet om en redegørelse, som Kulturministeriets Sikringsudvalg derefter skal vurdere.

»Når vi ønsker, at danskerne har adgang til vores fælles kulturarv, vil der altid være en risiko for, at sager som disse kan opstå. Men det handler selvfølgelig om at sikre samlingerne bedst muligt,« siger Uffe Elbæk.

De to mænd sigtes for en tyveriparagraf i straffeloven med en særlig stor strafferamme på seks år, som i yderste tilfælde kan udvides til otte år. Derudover sigtes de efter straffelovens § 194 for at have fjernet ting af offentlig interesse. Her er strafferammen tre år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.