Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stort fald i tip om radikaliserede i fængsler

Kriminalforsorgen vil ikke svare på, om man indberettede 29-årig i sag om økseoverfald til PET.

København. Fængselsbetjente indberetter langt sjældnere end tidligere til Politiets Efterretningstjeneste (PET), at indsatte kan være blevet radikaliseret.

Sidste år var der 60 indretninger, oplyser Kriminalforsorgen i en mail til Ritzau.

Det er halvt så mange som i det foregående år. Og langt færre end i 2015, som er det år, hvor den radikaliserede Omar El-Hussein dræbte to personer i København.

Efter fængslingen tirsdag af en 29-årig mand i en sag om et voldsomt økseoverfald i Birkerød oplyste politiet, at PET havde fået besked om, at han havde "stiftet bekendtskab med militant islamisme".

Det var "andre danske myndigheder", der var kommet med oplysningen til PET. Onsdag vil PET ikke svare på, hvornår man modtog underretningen.

Kun ti dage efter løsladelsen fra en dom for røveri begik han - ifølge politiets sigtelse - lørdag aften det voldsomme overfald på to unge i Birkerød. Med slag fra en økse forsøgte han at dræbe de to, mener politiet.

Efter en intens menneskejagt blev han sent mandag aften anholdt i en sexklub på Istedgade i København.

Forinden skal han have begået røveri mod en bank i Ringsted, oplyser politiet, som har fortalt, at hans flugtbil blev fundet i Herfølge.

I retsmødet tirsdag blev det oplyst, at han nægter sig skyldig. Han havde ikke ønsket at tale med sin forsvarer.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at svare på, om den 29-årige blev indberettet til PET. Man vil ikke frigive personfølsomme oplysninger, lyder det.

I Kriminalforsorgen er det rutine, at man indberetter til PET, hvis en indsat udviser tegn på at være radikaliseret. I 2015 blev det til 212 indberetninger. I 2016 var antallet 115 - og sidste år var det altså kommet ned på 60.

I Kriminalforsorgen understreges det, at indberetninger drejer sig om de bekymringer, man har - og at det ikke nødvendigvis betyder, at den indsatte faktisk er blevet radikaliseret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.