Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stormrådet vil erklære stormflod, så folk kan få erstatning

Oversvømmelser i nat havde et niveau, så Stormrådet torsdag vil erklære, at der var stormflod nogle steder

Færgevej i Faaborg er et af de værst ramte beboerområder i byen. Beboere hjælper hinanden med sandsække, tæpper og varm kaffe.
Færgevej i Faaborg er et af de værst ramte beboerområder i byen. Beboere hjælper hinanden med sandsække, tæpper og varm kaffe.

Stormrådet vil torsdag ved middagstid erklære, at det seneste døgns oversvømmelser er at betragte som stormflod nogle steder i landet.

Det betyder, at folk, der er ramt af oversvømmelserne i disse områder, kan søge erstatning.

- Disse oversvømmelser vil være omfattet af stormflodsloven. Det vil vi melde ud senere i dag. Så vil vi afgrænse, hvilket område af Syddanmark der er at betragte som stormflodsramt, siger Stormrådets formand, Jesper Rasmussen.

Stormflod er oversvømmelse som følge af høj vandstand i havet. Betingelsen for at erklære stormflod er, at den statistisk sker sjældnere end hvert 20. år.

Læs og se alt om stormfloden

- De målinger, man har set indtil nu, er på et niveau, der statistisk set er tæt på en 100-års hændelse. Da man statistisk kun skal bruge en 20-års hændelse, må man slå fast, at forudsætningen er til stede, siger Rasmussen.

Stormrådet afgør med hjælp fra Kystdirektoratet og DMI, om der er tale om stormflod.

I løbet af formiddagen indhenter Kystdirektoratet målinger af vandstanden fra stationer ved kysterne rundt om i landet.

Disse sammenholdes med historiske målinger. Derpå kan rådet slå fast, hvor sjælden oversvømmelsen er på det pågældende sted, og rådet kan afgrænse stormflodens omfang geografisk.

Rådet reviderer hvert femte år definitionen af en 20-års hændelse.

Senest i 2012 fastsatte man niveauet for hvor høj vandstanden skal være. I år skal niveauet fastsættes igen, fortæller Stormrådets formand.

Det er ikke ens eget forsikringsselskab, der dækker skaderne. Det gør den offentlige stormflodsordning.

Folk skal dog henvende sig til eget forsikringsselskab, som opgør skaderne efter reglerne i den offentlige ordning.

Rådets formand opfordrer folk til at tage billeder af skaderne og få ryddet op hurtigt.

- Når solen står op, så ring til dit forsikringsselskab. Så aftaler man med selskabet, hvad man skal sætte ind med. Så går man ind på Stormrådets hjemmeside og anmelder sin skade, siger Jesper Rasmussen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.