Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stormfloden rykker mod vest: Vandet ruller ind

Fynboer og sønderjyder ruster til kampen mod vejrguderne. Stormrådet klar med afgørelse ved middagstid om muligheden for erstatning for skaderne.

Mange mennesker følger vandet, der stiger op over kajkanten i Sønderborg klokken 19:30 onsdag aften d. 4. januar 2017.
Mange mennesker følger vandet, der stiger op over kajkanten i Sønderborg klokken 19:30 onsdag aften d. 4. januar 2017.

De seneste timer har stormfloden og den forhøjede vandstand skabt frygt og bekymring hos danskerne i Øst, fra Amager over Køge til Præstø samt på Lolland og Falster, hvor vandet så småt er begyndt at trække sig tilbage.

Nu kommer turen til fynboerne og sønderjyderne, som arbejder på højtryk for at gardere sig mod vandmasserne.

I Faaborg er forventningen, at vandstanden vil nå over 1,73 meter og kulminere mellem klokken 24 og 01.20, og hér er beredskabsmyndighederne ved at sikre området ved byens busterminal for at mindske risikoen for oversvømmelse omkring Banegårdspladsen og husene i området.

Færgen er indstillet i færgelejet ved Bøjden/Fynshav.

På Fyn er meldingen, at det foruden Faaborg især er Assens, Svendborg, Langeland og Ærø, der rammes af vandstandsstigninger, som primært vil gå ud over lavtliggende dæmninger, havneområder og sommerhusområder.

Vejsituationen eskalerer også i Sønderjylland, hvor kommunerne op ad Jyllands østkyst ruster til at bekæmpe vejrgudernes hærgen.

I Sønderborg ruller vandet ind over kajkanten, og havvandet er begyndt at komme op gennem kloakkerne i byen, beretter Jyske Vestkysten. Kajkanten i Sønderborg havn er på 1,37 meter, og vandstanden ventes at nå op til cirka 1,80 meter vand, når det topper omkring midnat

På Aabenraa-kanten er der stor risiko for oversvømmelse langs Mølleå, og der arbejdes hårdt på at forhindre store skader, når vandet trænger ind fra fjorden og står til at nå 1,66 meter For at hindre oversvømmelser i Aabenraa midtby er der således lagt spærringer ved Skibbroen og Sønder Havnevej.

Ingen forsikringsselskaber ønsker på nuværende tidspunkt at give et bud på, hvad skaderne kan komme til at løbe op i. Regningen kan dog meget vel havne hos den store fælles kasse via Stormrådet, som har mulighed for at sikre folk erstatning for skaderne efter stormflodsloven.

Rådet oplyser, at man er i kontakt med Kystdirektoratet med henblik på hurtigst muligt at kunne afgøre om og i hvor stort et område der eventuelt skal erklæres stormflod i forbindelse med den forhøjede vandstand.

Stormrådet forventer allerede omkring frokosttid den 5. januar at have tilstrækkelige oplysninger til kunne offentliggøre, hvorvidt rådet erklærer stormflod, oplyser rådet på sin hjemmeside.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.