Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Store pensionsforskelle i krisetider

Danskernes pensionsopsparinger har udviklet sig vidt forskelligt under krisen. Eksperter advarer om, at mange vil få en fattigere alderdom, fordi de har været i det forkerte selskab.

Siden den økonomiske krise begyndte i 2008 har danske pensionsopsparinger udviklet sig så forskelligt, at den med det bedste afkast er vokset otte gange mere end den med det dårligste, skriver Politiken.

Det betyder store forskelle på op mod 100.000 kroner, viser avisens beregninger.

»Det her viser en meget stor forskel på afkastene. Det er uhyggeligt meget, når man tænker på, at de færreste danskere interesserer sig for, hvem der forvalter deres pension,« siger pensionsekspert Jørgen Svendsen fra rådgivningsfirmaet AFPR.

Det betyder, at nogle danskere vil få langt færre penge udbetalt, når de går på pension, vurderer Jørgen Svendsen.

De store forskelle skyldes, at det har været vidt forskelligt, hvor meget pensionsselskaberne har formået at indhente af det som blev tabt efter aktiemarkedets voldsomme fald i 2008.

Taberne er de yngre kunder i Danica Pension. Her har det samlede afkast siden 2008 været på blot 4,8 procent for kunder, som har 30 år til pensionsalderen.

Havde de sat deres penge hos PensionDanmark, var afkastet blevet på hele 36,5 procent, viser avisens sammenligning af opsparinger med markedsrente, som knap halvdelen af danskernes indbetalinger går til.

En opsparing på 300.000 kroner vil efter fem år være blevet 14.000 kroner mere værd hos Danica Pension, mens den hos PensionDanmark ville være vokset med 109.000 kroner.

»Hos Danica har afkastet været så lille, at pengene slet ikke har ynglet, hvis man fraregner inflation,« siger Jørgen Svendsen.

Det vil for de fleste nok komme som et chok, mener han.

»Danskerne går ikke op i deres pension, selv om det drejer sig om mange penge,« siger han til Politiken.

Danica Pension erkender, at selskabets yngre kunder har fået mindre ud af de seneste år, end hvis de havde sparet op andre stederog begrunder det med, at kunderne satte penge i mere risikable investeringer som aktier og derfor var mere udsatte, da aktiemarkedet styrtdykkede i 2008.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.