Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Store forskelle på sygefraværet i kommunerne

Der er mere end seks dages forskel på gennemsnittet af sygedage i de danske kommuner.

Arkivfoto: Der er mere end seks dages forskel på gennemsnittet af sygedage i de danske kommuner.
Arkivfoto: Der er mere end seks dages forskel på gennemsnittet af sygedage i de danske kommuner.

Selv om Glostrup og Vallensbæk geografisk set er placeret tæt på hinanden, er der mere end seks dages forskel på sygefraværet hos de kommunalt ansatte i de to kommuner. I Glostrup, som topper listen over kommuner med flest sygedage, havde medarbejderne sidste år 19,4 sygedage i snit. I den modsatte ende af skalaen finder man Vallensbæk Kommune, hvor det gennemsnitlige sygefravær udgjorde 12,8 dage.

De nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, KRL, viser, at der er store forskelle på sygefraværet blandt de 98 kommuner, skriver Ugebrevet A4 Fredag.

Det går bedst i Vallensbæk syd for København. For omtrent tre år siden søsatte Vallensbæk Kommune en målrettet trebenet strategi for at nedbringe sygefraværet blandt kommunens ansatte. Den bestod ifølge kommunaldirektør, Lars Hansen, af tre forskellige tiltag i form af en tæt dialog, et massivt ledelsesfokus og nærvær i organisationen.

»Der er sket et kvantespring meget hurtigt i forhold til det her. Vores HR-afdeling har regnet ud, at faldet godt og vel svarer til 12 årsværk. Det er en fuld daginstitution bare i Vallensbæk med de samme ressourcer, fordi der er flere på arbejde hver dag. Det er jo fantastisk,« siger han til Ugebrevet A4.

I den anden ende ligger nabokommunen Glostrup med 19,4 sygedage. Glostrups kommunaldirektør, Morten Winge, erkender, at det »bestemt ikke« er godt nok. Han forklarer, at der er tale om et sammenfald af flere »uheldige omstændigheder«.

»På nogle arbejdspladser er vi forholdsvis hårdt ramt af folk, der har somatisk langtidsfravær som kræft, hjerteproblemer og nedslidningsproblemer. Andre steder har vi folk, som har meget klare somatiske problemstillinger. Og enkelte steder har vi også problemer med stress,« siger han.

Fire sjællandske byer topper listen over kommuner med det største sygefravær. Guldborgsund har det næststørste fravær med et snit på 18,3 sygedage, mens Slagelse og Herlev følger trop med et gennemsnitligt fravær på henholdsvis 18,2 og 18 sygedage.

Det kommer ikke bag på seniorforsker ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, Thomas Lund. Han peger på, at geografien kan spille en afgørende rolle i forhold til niveauet af sygefravær.

»Der er bare nogle områder i landet, hvor det klientel, man har med at gøre i den kommunale sektor, er tungere end i andre dele af landet. Der er enorm forskel på at være på indre Nørrebro eller i Nordsjælland,« siger Thomas Lund og tilføjer:

»Men hvis man tager Vallensbæk og Glostrup, så er der nogenlunde de samme forhold i de to kommuner.«

Formand KL's Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje Taastrup, Michael Ziegler (K), mener, at Vallensbæk Kommune er på det helt rigtige spor. Det er ifølge KL vigtigt, at kommunerne tager ved lære af hinandens positive erfaringer.

»Det bør være en helhedsorienteret tilgang, som handler om at styrke en sund sygefraværskultur og et ledelsesmæssigt fokus. Der skal også være en systematisk og tidlig opfølgning på sygefravær med en fast systematik om sygefraværssamtaler,« siger han.

I perioden fra 2015 til 2016 er det gennemsnitlige sygefravær i hele den kommunale sektor faldet fra 15,7 til 15,3 sygedage.

- Det fortsætter en udvikling, hvor vi samlet set har fået reduceret sygefraværet med to sygedage siden 2007. Der var en enkelt krusning sidste år, hvor det steg, men den generelle tendens er, at det falder og bliver ved med at falde. Det er rigtig positivt, siger Michael Ziegler.

De kommunalt ansatte har med 15,3 sygedage i snit et markant højere sygefravær end de ansatte i andre sektorer. Til sammenligning udgjorde det gennemsnitlige sygefravær i staten sidste år 8,4 sygedage, mens tallet for regionerne var 13,3 dage.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.