Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Store forskelle i karakterer: Hørsholm får 8,3 - på Lolland får de 5,6

Eksperterne ved, hvad der skal til for at øge niveauet.

Karaktergennemsnittet er meget mere påvirket er social status end det behøver at være, siger ekspert.
Karaktergennemsnittet er meget mere påvirket er social status end det behøver at være, siger ekspert.

I Danmark bliver gratis skolegang og et skolesystem af høj kvalitet ofte fremhævet som en god grund til at betale sin skat. Der er dog stor forskel fra kommune til kommune på, hvor dygtige eleverne er, når de forlader folkeskolen.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Elever i Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og andre kommuner nord for København opnår i gennemsnit mere end 8 i karakter set over tre år. I Lolland Kommune får eleverne 5,6 i gennemsnit, og i flere andre kommuner som Morsø, Albertslund og Ishøj er karaktererne 6.

Forskellen tilskrives sociale forhold, men den behøver ikke at være så stor, siger en række eksperter i pædagogik og skole. De efterlyser målrettede investeringer i skolerne i de områder, hvor karaktererne er lavest – og de peger på lærernes uddannelse som en afgørende faktor for, om eleverne kan løftes.

»Det triste er, at den forskel, der er på eleverne, når de begynder i skole, i dag ofte øges i løbet af deres skolegang. Det opløftende er, at det kan lade sig gøre at mindske forskellen,« siger professor Jens Rasmussen, Aarhus Universitet, som bl.a. bakkes op af Andreas Rasch-Christensen, forskningschef på professionshøjskolen VIA.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at andelen af lærere uden en læreruddannelse er lavest i kommuner, hvor karaktererne er lavest. På landsplan har 84 pct. af alle lærere en læreruddannelse, i Lolland Kommune er det kun 74 pct. Ifølge Undervisningsministeriet er det også kommunerne med de laveste karakterer, der i flest timer bruger lærere, der ikke er uddannet til at undervise i faget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.