Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stor usikkerhed om ringmetroens budget

Den planlagte metrocityring i hovedstaden vil med overvejende sandsynlighed blive langt dyrere end de 13,5 mia. kr., regeringen har forudsat. Det viser en ny beregningsmodel, som en trafikforsker og Cowi har udviklet.

Det er urealistisk at forestille sig, at der kan bygges en 15 kilometer lang, underjordisk metrocityring i København og på Frederiksberg for 13,5 mia. kr.

Det nuværende budget har ikke tilstrækkelige reserver. Og det tager ikke højde for uforudsete hændelser, der med stor statistisk sandsynlighed vil dukke op under anlægsfasen og gøre projektet dyrere, end regeringen har forudsat.

Det vurderer trafikforsker og professor ved Aalborg Universitet, Bent Flyvbjerg, som i samarbejde med Cowi har udviklet en ny beregningsmodel for store infrastrukturprojekter, som bl.a. det britiske trafikministerium anvender.

Ifølge modellen, der er udviklet på baggrund af konkrete erfaringer fra 250 store infrastrukturprojekter verden over, vil metrocityringens budget med 85 procents sandsynlighed blive overskredet. Der er endda 50 procents risiko for, at projektet når op på 18,9 mia. kr.

Derfor er der ifølge Bent Flyvbjerg behov for, at staten samt Københavns og Frederiksberg kommuner afsætter et betydeligt milliardbeløb i reservekapital.

»Basisbudgettet er i orden, men når man ikke afsætter reserver, er der stor risiko for, at budgettet ikke holder. Det viser udviklingen i den eksisterende metro også med al ønskelig tydelighed. For to år siden var budgettet for den nuværende metro overskredet med 138 pct. i forhold til basisåret, det vil sige det år, hvor man besluttede at bygge en bybane,« siger Bent Flyvbjerg.

Han tilføjer, at de statistiske beregninger for ringmetroens budgetoverskridelser endda er sat lavt, fordi projektet endnu kun er i en designfase.

»Samtidig skal man være opmærksom på, at metrocityringen skal opføres i et fuldt udbygget byområde. Og det er både sværere og mere risikabelt i forhold til mange af de områder, man har bygget i indtil nu. Der dukker erfaringsmæssigt mange og dyre overraskelser op, når man arbejder under et fuldt udbygget område,« siger Bent Flyvbjerg.

Især den planlagte strækning igennem Frederiksstaden Kongens Nytorv-Marmorkirken-Østerport, er vurderet til at være problematisk på grund af de mange, gamle bygningers skrøbelige fundamenter.

Københavns bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V), som netop har fået vedtaget sit forslag om en helhedsplan for den kollektive trafik, siger, at man denne gang bør undgå en lukket metro-beslutningsproces.

»Alt andet lige er det sandsynligt, at regningen for cityringen bliver større end budgetteret. Det er nærmest en lov for offentlige projekter. Jeg har ingen forventninger om, at man skal ramme plet på kroner og øre. Men det er vigtigt, at man lader være med at lukke af for kritikken men forholder sig konstruktivt til den,« siger Søren Pind.

Trafikministeriet har via pressechef Jesper Damm Olsen sendt følgende udtalelse: »Der er ikke noget nyt i, at der er usikkerhed ved anlægsoverslaget. Det fremgik også meget klart af finansministerens og trafikministerens fremlæggelse af regeringens plan (for godt en uge siden, red.), at spørgsmålet om usikkerhederne skulle indgå i det videre arbejde og i de kommende forhandlinger.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.