Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stor udenlandsk interesse for dansk terrorforskning

Gæster fra udlandet strømmer til Aarhus Universitet for at lære om den såkaldte Aarhus-model mod radikalisering og terrorisme. Lignende model skal indføres i Belgien, oplyser universitetet.

Terrorforskningen på Aarhus Universitet er yderst populær i udlandet.

Så populær, at repræsentanter fra flere udenlandske ambassader nu besøger Psykologisk Institut på det østjyske universitet for at lære om den såkaldte Aarhus-model, beretter Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Modellen skal blandt andet sikre en tidlig indsats mod radikalisering og hjælpe unge, som har været i krig i Syrien, tilbage til samfundet. Det er professor Preben Bertelsen, der sammen med Østjyllands Politi og Aarhus Kommune arbejder med modellen.

»Hvis ikke vi forsøger at få de unge Syrien-farere tilbage til samfundet, risikerer vi at skubbe dem ud i yderligere ekstremisme og kriminalitet,« siger professoren i en pressemeddelelse.

I modellen indgår blandt andet et tæt samarbejde med moskéer og forældre til Syrien-krigere samt tilbud om rådgivning og psykologhjælp til hjemvendte fra krigen, som derudover også får hjælp til at komme tilbage til uddannelser og arbejdspladser.

I denne uge har professor Preben Bertelsen haft besøg af ambassadør Pol De Witte og rådgiver Michiel Maertens fra den belgiske ambassade i Danmark, som ønsker at vide mere om den danske professors forskning på terrorområdet.

Det er ifølge Aarhus Universitet nemlig meningen, at to belgiske byer sammen med Aarhus skal udvikle lignende programmer i Belgien, og derfor er der allerede også planlagt et dansk besøg i Belgien.

En opgørelse fra Det Internationale Center for Studier af Radikalisering (ICSR) ved King’s College i London viser da også, at Belgien har særdeles store udfordringer med Syrien-krigere. Det er nemlig det vesteuropæiske land, hvorfra flest unge drager i hellig krig målt i forhold til indbyggertal. I alt er 440 Syrien-krigere rejst fra Belgien til Syrien, hvilket svarer til 40 personer ud af én million indbyggere.

Danmark kommer ind på andenpladsen i den kedelige statistik med 27 personer ud af én million indbyggere. I alt er over 100 Syrien-krigere taget af sted fra Danmark.

Ligesom Belgien har også Norge og Frankrig meldt sin ankomst til Aarhus Universitet for at høre mere om den danske terrorforskning, oplyser universitetet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.