Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stor forskel på straf til unge kriminelle

Kriminelle under 18 år bliver i mange jyske kommuner idømt såkaldt ungdomssanktion, mens unge på Sjælland næsten altid får fængselsstraf. Politikere kræver en kulegravning.

Der er stor forskel på straffen, som unge kriminelle under 18 får, alt efter hvor i landet de bor, skriver Jyllands-Posten.

I nogle kommuner får omkring halvdelen af de unge en såkaldt ungdomssanktion, der skal afsones på en socialpædagogisk institution, mens unge i andre kommuner sjældent får andet end ubetinget fængselsstraf.

Ungdomssanktionen bliver brugt i sager, hvor den unge ellers ville få en ubetinget fængselsstraf på mellem 30 dage og halvandet år og kombinerer ophold på en sikret institution, en åben institution og udslusning.

En opgørelse fra Justitsministeriet viser eksempelvis, at fem ud af ni kriminelle unge i Kolding blev straffet med en ungdomssanktion i 2013, mens antallet i Københavns Kommune var 0 af i alt 63.

Kriminolog Linda Kjær Minke fra Syddansk Universitet kalder det retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at der er så stor forskel på antallet af ungdomssanktioner.

Flere partier vil nu have undersøgt ungdomssanktionerne.

»Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, at nogle retskredse stort set ikke bruger dem,« siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen (V). Han vil sammen med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti bede justitsminister Mette Frederiksen (S) kortlægge, hvorfor andelen af ungdomssanktioner er så forskellig i landets kommuner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.