Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Støtte til tronfølgelov styrtdykker

Blot tre dage før afstemningen om tronfølgeloven styrtdykker danskernes opbakning. Regeringen er på vej mod valgnederlag, mener valgforsker.

Danskernes opbakning til ligestilling i kongehuset er faldende.
Danskernes opbakning til ligestilling i kongehuset er faldende.

På trods af regeringens millionkampagne for at få tronfølgeloven stemt igennem, vender danskerne i stigende grad tommelfingeren nedad, når de skal tage stilling til ændringen af tronfølgeloven, som skal sikre ligestilling mellem drenge og piger i kongehuset.

På bare en uge er opbakningen faldet hele 12 procentpoint, så blot 72 pct. af befolkningen nu støtter op om en ændring, viser en ny Gallupmåling.

»Derfor er der stor fare for, at forslaget falder,« siger valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen, der har analyseret målingen.

For at få lovændringen igennem skal mindst 40 pct. af de stemmeberettigede stemme ja. Men da stemmeprocenten ved Europa-Parlamentsvalget typisk ligger på 50 pct., vil der med den dalende tilslutning kun være 36 pct. ja-stemmer, viser beregninger foretaget af Søren Risbjerg Thomsen. Og det er netop ikke nok til at få ændringen i tronfølgeloven igennem.

Samtidig med befolkningens faldende opbakning rejser tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) også tvivl om sin personlige støtte.

»Der er både for og imod,« siger tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), som ikke forstår, »hvorfor der absolut skal være ligestilling omkring kongehuset.«

Han hælder dog mest til et ja.

Hos de Konservative ærgrer man sig over den dalende opbakning.

»Jeg har hørt rigtig mange borgerlige mænd, som går rundt og koketterer med, at de vil stemme nej. Jeg tror, det er blevet en lille modesag og et mandeoprør, hvor de siger, at nu stopper denne ligestilling. Det er denne meningsmåling også et udtryk for, og det er fuldstændig barnagtigt og latterligt,« siger politisk ordfører Henriette Kjær (K).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.