Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Støjbergs ministerium udstikker tjekliste til domstole

Domstolene bliver i højere grad forsøgt påvirket af politikere, lyder kritikken fra forsvarsadvokater.

Arkivfoto. Domstolene bliver i højere grad forsøgt påvirket af politikere, lyder kritikken fra forsvarsadvokater.
Arkivfoto. Domstolene bliver i højere grad forsøgt påvirket af politikere, lyder kritikken fra forsvarsadvokater.

I løbet af de næste uger skal omkring 100 udviste udlændinge fra Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast for retten for at have overtrådt reglerne for melde- og opholdspligten.

Men hvor det normalt er politikerne, der fastsætter strafferammen, og domstolene der fastsætter straffen, tager anklagemyndigheden hul på den tykke bunke af sager, hvor politikerne har udstukket retningslinjer for strafudmålingen.

Det skriver DR P4 Midt & Vest.

I sagerne har Udlændinge- og Integrationsministeriet helt usædvanligt lavet et skema, som anklagemyndigheden og domstolene skal følge for at sikre straffe på et ensartet og hårdere niveau, skriver mediet.

Landsforeningen af Forsvarsadvokater mener, at det er et eksempel på, at den dømmende magt i højere grad bliver forsøgt påvirket af politikere.

»Man har et forudgivet skema, og så er det vanskeligt at tillægge den enkelte sag en individuel bedømmelse, som den bør have krav på. Det fratager simpelthen domstolene mulighed for at afgøre sagen,« siger formand Kristian Mølgaard til DR Nyheder.

Nye regler betyder, at det kan give op til halvandet års fængsel, hvis man gentagne gange ikke har overholdt sin meldepligt. Noget af straffen kan afsones med fodlænke.

Hos anklagemyndigheden afviser man kritikken fra forsvarsadvokaterne.

»Dommerne kan jo også læse skemaet, og så må de tage stilling til, hvad det skal koste. Der står jo i grundloven, at dommerne er frie og uafhængige og i princippet selv kan bestemme,« siger senioranklager Jens Severinsen til DR P4 Midt & Vest.

Han tilføjer, at han selv har tænkt sig at følge skemaet. Men han medgiver, at skemaet er vidtgående, i forhold til hvad der tidligere er set.

»Der er ikke ret mange bestemmelser, tror jeg, hvor der er en så detaljeret strafpåstand fra lovgivers side,« siger han til mediet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.