Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Støj fra metrobyggeri breder sig

Næste år indledes borearbejdet på 11 fremtidige metrostationer. Og støjen bliver ikke svagere.

Arkivfoto: Linda Henriksen
Arkivfoto: Linda Henriksen

Københavnere, der bor i nærheden af de fremtidige metrostationer, har kun hørt begyndelsen på det støjhelvede, der venter forude.

I det kommende år indleder Metroselskabet yderligere 11 boringer ved kommende metrostationer og tunnelskakte. Det forøger væsentligt antallet af arbejdspladser i forhold til i dag, hvor der bores huller til stationsvægge ved i alt ti stationer. Og der er mere dårligt nyt på vej til københavnerne, for Metroselskabet erkender, at det på de fremtidige arbejdspladser ikke er muligt at gøre mere for at dæmpe støjen, end selskabet allerede gør ved de nuværende og stærkt udskældte boringer.

Metroselskabets adm. direktør, Henrik Plougmann Olsen, oplyser, at selskabet i den mest larmende fase af byggeriet, der typisk varer et halvt til trekvart år, på nogle pladser støjer mere, end grænseværdierne tillader. Metroselskabet har dog fået dispensation fra støjgrænserne, som blev forudsagt allerede i den miljøundersøgelse, der blev foretaget op til anlægsarbejdet.

Artiklen fortsætter under grafikken

Alligevel er kritikken regnet ned over selskabet, især fra beboerne bag Københavns Hovedbanegård, som er begravet i støj og lukket inde bag skærme. Nabostøjen bliver nu et tema på Christiansborg, hvor Venstres hovedstadsordfører, Martin Geertsen, har kaldt transportminister Henrik Dam Kristensen (S) i samråd.

»Jeg vil vide, om der juridisk er noget til hinder for, at Metroselskabet stiller flere lejligheder til rådighed for beboerne ved byggepladserne, for vi må løse beboernes støjproblemer på en praktisk måde,« siger Martin Geertsen.

Metroselskabets direktør fastholder dog, at afgørelser om eksempelvis genhusning eller alternative opholdsmuligheder skal træffes af Ekspropriationskommissionen, der løbende følger støjen fra byggeriet. Antallet af klager fra berørte beboere er på én til tre om dagen.

Københavns radikale beskæftigelsesborgmester, Anna Mee Allerslev, har tidligere åbnet for, at kommunen kan finde erstatningslejligheder. Men i givet fald skal kommunen selv finde pengene til dem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.