Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Statsadvokaten: Det var »nødvendigt« at politiet dræbte el-Hussein

Politiets Aktionsstyrke handlede lovligt, da den skød og dræbte Omar el-Hussein efter hans angreb i København.

»De dræbende skud mod el-Hussein var lovlige, nødvendige og forsvarlige.«
»De dræbende skud mod el-Hussein var lovlige, nødvendige og forsvarlige.«

Det var nødvendigt og forsvarligt, da Politiets Aktionsstyrke skød og dræbte Omar el-Hussein efter hans angreb ved Krudttønden og synagogen i København.

Det fastslår Statsadvokaten i København, der nu indstiller efterforskningen af skudvekslingen, hvor to politifolk tidligt om morgenen 15. februar 2015 dræbte den 22-årige el-Hussein.

- De dræbende skud mod el-Hussein var lovlige, nødvendige og forsvarlige.

- Politifolkene måtte med rette tro, at el-Hussein skød imod dem i den hensigt at dræbe dem. Derfor var det lovlig magtanvendelse, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Med afgørelsen tilslutter statsadvokaten sig en vurdering fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der har undersøgt sagen.

Ifølge statsadvokatens afgørelse blev el-Hussein råbt an af politifolkene, men det bremsede ham ikke i at skyde mod dem med en pistol i hver hånd.

Et skud fra den ene af hans pistoler gik gennem sideruden på en politibil, hvor det borede sig ind i ratstammen tæt på føreren af vognen.

Omar el-Hussein forsøgte muligvis også at affyre sin anden pistol, der imidlertid var defekt, ligesom magasinet ikke sad ordentligt i.

Politifolkene nåede ikke at affyre varselsskud, hvilket de efter reglerne ellers skal bestræbe sig på. Men ifølge statsadvokatens afgørelse kan politiet lovligt skyde uden først at affyre varselsskud i tilfælde af meget pludselige og farlige angreb.

- Det bemærkes i den forbindelse, at de kriminaltekniske undersøgelser i sagen støtter forklaringen om, at Omar el-Hussein skød mod polititjenestemændene umiddelbart efter, han blev råbt an, hedder det i afgørelsen.

Af afgørelsen fremgår det i øvrigt, at politifolkene ikke ydede førstehjælp til den dræbte, hvilket ikke har givet anledning til kritik. Det skyldes blandt andet, at politifolkene først skulle sikre sig mod eventuelle medgerningsmænd.

Statsadvokaten i København har også undersøgt, om politiet ramte Omar el-Hussein i forbindelse med skudattentatet mod Krudttønden, da en svensk livvagt har forklaret, at han skød mod attentatmanden.

Undersøgelser har imidlertid vist, at livvagten tilsyneladende ramte forbi.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.