Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Staten varsler lockout af 120.000 ansatte

Som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel varsler innovationsminister Sophie Løhde (V) en stor lockout.

Innovationsminister Sophie Løhde holder pressebriefing i Finansministeriet om overenskomstforhandlingerne på statens område onsdag den 7. marts 2018
Innovationsminister Sophie Løhde holder pressebriefing i Finansministeriet om overenskomstforhandlingerne på statens område onsdag den 7. marts 2018

Innovationsminister Sophie Løhde (V) varsler lockout af omkring 120.000 statsansatte som modsvar på konfliktvarsel. Lockouten kan starte den 10. april.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse, samtidig med at Sophie Løhde præsenterer lockouten på et pressemøde.

»Vi har kigget de faglige organisationers strejkevarsel igennem, og det er tydeligt, at der er spekuleret i at strejke der, hvor det gør mest ondt,« siger Sophie Løhde og fortsætter:

»Jeg er klar over, at sådan en lockout er en stor ting. Men jeg ser ingen anden udvej.«

Lockouten vil berøre så godt som alle statsansatte, herunder ansatte på universiteter og gymnasier. Ifølge ministeren er der i alt 180.000 statsansatte. Afgørende områder som efterretningstjenesterne er friholdt.

»De faglige organisationer har nøje udvalgt de arbejdspladser, hvor det vil gøre allermest ondt.«

»Det er naturligvis en helt uholdbar situation. Derfor ser Finansministeriet sig desværre nødsaget til at reagere ved at varsle en omfattende lockout for at lægge pres på for at opnå et forhandlingsresultat, så vi undgår en konflikt,« skriver Sophie Løhde i pressemeddelelsen.

Hun gentager flere gange, at håbet er, at lockoutvarslet kan gøre, at der nås et forhandlingsresultat.

Overenskomstforhandlingerne mellem de offentligt ansatte og staten, regioner og kommuner brød sammen sidst i februar. Fagbevægelsen har de seneste dage meldt konfliktvarsler ud, og parterne er hos Forligsinstitutionen.

Parterne er uenige om lønstigninger til offentligt ansatte, den betalte frokostpause og ikke mindst lærernes arbejdstid, der siden 2013 har været bestemt ved lov.

»Jeg håber, at vi kan forhandle os frem til et resultat i Forligsinstitutionen, så vi undgår en storkonflikt, der vil være trist for alle parter og vil besværliggøre hverdagen for rigtig mange danskere,« skriver Sophie Løhde.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.