Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Staten henter hundredvis af udlændinge til lavtlønsjob

Staten hjælper virksomheder med at importere sæsonarbejdere til job, som ledige danskere ikke vil have.

Gartneriet Regnemark ved Borup på Sjælland er et tomatgartneri, som både har udlændinge og danskere ansat.
Gartneriet Regnemark ved Borup på Sjælland er et tomatgartneri, som både har udlændinge og danskere ansat.

Mens udgifterne til offentlig forsørgelse er eksploderet siden krisens start, har staten i samme periode rekrutteret hundredvis af udenlandske sæsonarbejdere til landbrug og gartnerier hvert år. Rekrutteringen er sket gennem den særlige arbejdsformidling Work in Denmark via blandt andet jobmesser i udlandet, fordi ledige danskere ikke har fundet de opslåede job tilstrækkeligt attraktive.

»Mange organiserede virksomheder har været glade for Work in Denmark, fordi de har haft svært ved at finde motiveret arbejdskraft i deres område. I dag ansætter de i høj grad via netværk,« siger formand for landbrugets arbejdsgivere Gerner Wolff-Sneedorff. Direktør for Work in Denmark i Syddanmark Berith Findstrup Madsen understreger, at virksomhederne bliver gjort opmærksom på, at de kan søge efter dansk arbejdskraft, ligesom jobbene bliver annonceret på Jobnet. »Vi har fået til opgave at formidle arbejdskraft til virksomheder, der henvender sig til os med behov for arbejdskraft,« siger hun.Som Berlingske kunne fortælle i går, er der nu 56.000 østeuropæere i Danmark, og alene sidste år kom 10.000 nye til for at arbejde. Fagforeningen 3F raser over, at staten importerer »billig arbejdskraft«, mens 8.000 danskere har mistet jobbet i land- og skovbruget siden 2009.

»Politikerne bør undersøge, om der er ledige danskere, før staten bruger midler på at finde udlændinge til virksomhederne. Det koster samfundet dyrt, hver gang en østeuropæer får et job, som en dansker kunne have haft,« siger formand for 3Fs grønne gruppe Arne Grevsen, der får opbakning fra Dansk Folkeparti: »Arbejdsgiverne burde være med til at løse et samfundsproblem,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fastholder, at uden- landsk arbejdskraft er nødvendig på nogle områder. »Det vigtigste er, at danske ledige kommer i job, og virksomhederne kan få den nødvendige arbejdskraft. Jobcentrene skal blive bedre til den formidling,« siger ministeren, der ikke vil tage stilling til Work in Denmarks fremtid, før regeringen er klar med en samlet reform af den internationale rekruttering af arbejdskraft.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.