Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Staten anklages for bevidst at fyre ældre ansatte

Statslige institutioner går bevidst efter de ældste medarbejdere under fyringsrunder, mener fagforbund.

Fagforbund og eksperter anklager ifølge Politiken statslige styrelser og institutioner for helt bevidst at gå efter de ældste medarbejdere, når der er fyringsrunder.Anklagen bliver fremsat efter, at Ligebehandlingsnævnet netop har underkendt afskedigelsen af to ansatte i det statslige personalekontor, Moderniseringsstyrelsen. Argumentet for fyringerne var ifølge Ligebehandlingsnævnet alder, og det er ulovligt. Derfor skal Moderniseringsstyrelsen nu hoste op med en samlet erstatning på næsten 700.000 kroner.

- Det er tankevækkende, at politikerne beder lønmodtagerne om at blive længere på arbejdsmarkedet, samtidig med at statens eget personalekontor hælder medarbejdere ud på grund af deres alder - det er nærmest pinligt, mener Lars Qvistgaard, som er formand for jurist- og økonomforbundet DJØF, der har ført de to sager.

DJØF har indbragt yderligere 10 sager om aldersdiskrimination i Skat og Udenrigsministeriet.

I sidste måned vandt HK Stat tre sager om aldersdiskriminering af ældre medarbejdere, og ifølge Rita Bundgaars, der er formand for HK Stat, er der tale om et mønster.

- Når der skal skæres, går det ud over de ældre. Det er en kedelig automatreaktion, når man som arbejdsgiver antager, at folk er pensionsmodne og uden ressourcer, fordi de nærmer sig 60 år, siger hun.

Professor ved CBS og forsker i alder og sammenhængskraft på arbejdsmarkedet, Per H. Jensen, advarer mod et moralsk skred.

- Der er rigtig mange ældre medarbejdere i staten, de har lang anciennitet og høje lønninger, så det er en dyr gruppe af medarbejdere. Og samtidig vil staten også gerne have nyt blod i stillingerne, altså flere unge medarbejdere, så ud med de gamle, siger han til Politiken.

HR-chef i Moderniseringsstyrelsen skriver i en skriftlig kommentar til avisen:

- Vi har lagt saglige hensyn til grund for afskedigelserne, og der har ikke været tale om forskelsbehandling i nogen af de to sager. Efter samråd med Kammeradvokaten har Moderniseringsstyrelsen derfor besluttet sig for at lade sagerne gå til domstolene.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.