Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stasi-agent taber injuriesag mod historikeren Bent Jensen

Agenten, som blev kaldt Apollo og Hamster, får ikke medhold af byretsdommer i opgør om otte linjer i bogværk.

Københavns Byret har frifundet historikeren Bent Jensen i en injuriesag, der var anlagt af tidligere agent for Stasi. Her ses han ved en tidligere injuriesag ved Højesteret. Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv
Københavns Byret har frifundet historikeren Bent Jensen i en injuriesag, der var anlagt af tidligere agent for Stasi. Her ses han ved en tidligere injuriesag ved Højesteret. Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv

Historikeren Bent Jensen og forlaget Gyldendal frifindes mandag i en injuriesag, som en tidligere agent for den østtyske sikkerhedstjeneste har anlagt i Københavns Byret.

Byretten pålægger den tidligere agent, Jan Aage Jeppesen, at betale sagsomkostninger på i alt 50.000 kroner til de to modparter.

Da DDR eksisterede, arbejdede Jeppesen for sikkerhedstjenesten Stasi, som kaldte ham Apollo og Hamster.

Den tidligere agent stejlede dog, da han i sit hjem i Sydspanien så sig omtalt over otte linjer i Bent Jensens værk »Ulve, får og vogtere« fra 2014.

Nærmere bestemt var det historikerens udsagn om, at Jan Aage Jeppesen havde været skyld i, at østtyskere havnede i fængsel, som stødte ham.

Derfor anlagde han retssagen for at få oprejsning. I sagen har han dog ikke forlangt erstatning.

Baggrunden for, at dommer Charlotte Meincke har frifundet såvel Bent Jensen som forlaget Gyldendal, der udgav værket, kan pressen ikke få oplyst mandag i byretten.

Formelt blev dommen afsagt klokken 13, men på det tidspunkt forelå den ikke i en færdig form, hedder det.

Under et retsmøde i januar anerkendte Jeppesen, at han i løbet af otte år udførte flere opgaver for Stasi.

»Der er virkelig meget at kritisere mig for,« bemærkede han.

For eksempel tog han fotos af personer, der i Fælledparken i København bemandede en stand for den polske bevægelse Solidaritet. Han orienterede også Stasi om, at hans polske svigerfar havde sympati for bevægelsen, ligesom han lavede en tegning af toldbygningen i Gedser.

I alt mødtes han med Stasi 18 gange, som betalte ham for indsatsen.

I januar-retsmødet tordnede advokat Karoly Neméth, der forsvarede Bent Jensen, mod Jeppesen og talte om dennes »modbydelige, usympatiske og usle aktiviteter«.

Omvendt fastslog Jeppesens advokat, Henrik Karl Nielsen, at der ikke var dokumentation for påstanden om, at aktiviteterne havde medført, at østtyskere blev fængslet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.