Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sprognævn kalder danskhed for årets vigtigste debat

Set over årets 12 måneder indkapsler ordet "danskhed" bedst den vigtigste diskussion, siger Sabine Kirchmeier.

Sabine Kirchmeier fra Dansk Sprognævn.
Sabine Kirchmeier fra Dansk Sprognævn.

Fredag blev ordet "danskhed" udnævnt til Årets Ord 2016 af DR-radioprogrammet "Sproglaboratoriet".

Den ene af dommerne var Sabine Kirchmeier, der er direktør i Dansk Sprognævn. Ifølge hende vandt ordet, fordi det bedst indkapsler den debat, der set over 12 måneder har været mest dominerende i Danmark.

- I år har vi mere end nogensinde før diskuteret, hvad det at være dansk egentlig er. Der har været en Danmarkskanon. Der har været diskuteret danske værdier i hele landet i hele året, siger hun:

- Uanset hvilket politisk ståsted man har, har man forholdt sig til, hvad ordet danskhed er.

Ordet er blevet valgt på trods af, at der ifølge Sabine Kirchmeier endnu ikke er enighed om definitionen på, hvad ordet betyder.

- Det er netop det, der er det interessante. Det er derfor, det er blevet valgt. Ingen kan sætte en klar definition på, hvad danskhed er, siger hun.

- Derfor har kulturministeren udskrevet en Danmarkskanon for at indkredse de værdier, ordet rummer.

Danskhed vandt foran ord som "faktaresistent", "brexit" og "hævnporno".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.