Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sprogkrav kan forværre flygtninges angst

Flygtninge med posttraumatisk stressyndrom har sværere ved at lære dansk. De nuværende krav til permanent opholdstilladelse forværrer angsttilstanden, konkluderer forsker, der mener, at reglerne bør ændres.

Posttraumatisk stressyndrom (PTSD) påvirker ikke alene hukommelsen og koncentrationen men betyder også, at man opfatter ord og begreber forkert. Det konkluderer professor og overlæge Morten Sodemann, der står bag en ny rapport fra Indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital (OUH), som for første gang beskriver, hvorfor flygtninge med PTSD har så svært ved dansk.

»Der er mange patienter på vores ambulatorium med flygtningebaggrund og PTSD, der har store problemer med at opfylde krav i forbindelse med at opnå permanent opholdstilladelse og dansk statsborgerskab. En af grundproblemerne ved PTSD er, at man ikke lærer begreber på den måde, man skal. Man har svært ved at huske, og man har svært ved at koncentrere sig,« siger Morten Sodemann.

»Det gør, at en lille gruppe i praksis ikke kan opfylde de krav, der er for at få permanent ophold i Danmark. Samtidig er sygdommen jo en angsttilstand, og når man ikke ved, om man må eller kan blive her, forstærkes angsten og usikkerheden yderligere. Det går ud over motivationen til at lære nyt og lade sig integrere,« uddyber han.

Overlægen understreger, at de fleste lærer at tale dansk, men at der er en lille gruppe patienter, som man skal have identificeret for at kunne give en anden slags sprogundervisning og stille anderledes krav.

»Ellers risikerer vi, at de bare de bliver syge og mere fastholdt i PTSD. Det har vi set flere gange. Og fagkundskaben konkluderer, at det er tæt på umuligt at få de hårdest ramte personer ind i et normalt undervisningsforløb,« siger overlægen.

Han opfordrer til, at politikerne ændrer lovgivningen på området, så man kan tilgodese de patienter, hvor PTSD giver problemer i forbindelse med indlæring.

»Fra et lægeligt synspunkt, mener jeg, at det er uacceptabelt, at man presser en gruppe til at blive fastholdt i deres sygdom eller i flere tilfælde forværrer tilstanden. Jeg mener, der skal en lovændring til, som under ganske særlige omstændigheder giver mulighed for at give permanent opholdstilladelse på et andet grundlag end hos andre flygtninge. Man kan i dag søge dispensation, men jeg har ikke kendskab til nogen, der har fået det, selv om politikere sikkert vil henvise til det,« siger Morten Sodemann.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.