Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Spanske ryttere i Tønder og betongrise i Aarhus: Festivaler sikrer sig mod terror

Byfester og festivaler landet over garderer sig mod terrorangreb med lastbiler med panserspærringer.

I København er der allerede blevet opsat betonklodser og andre former for afspærringer flere steder i byen
I København er der allerede blevet opsat betonklodser og andre former for afspærringer flere steder i byen

Når Aarhus Festuge og Tønder Festival i disse dage byder velkommen, vil de mange besøgende og borgerne i de to byer blive mødt af betonklodser, panserspærringer og andre former for terrorsikring.

Sikringen kommer efter et års tid med indtil flere terrorangreb med lastbiler og varevogne rundt om i Europa. Både Stockholm og Berlin er blevet ramt af terror forårsaget af køretøjer med islamistiske ekstremister bag rattet, og senest kørte en 22-årig marokkaner en vare­bil ind i en uskyldig menneskemængde på Ramblaen i Barcelona, myrdede 14 og sårede over 100.

I København er der allerede blevet opsat betonklodser og andre former for afspærringer flere steder i byen – blandt andet ved Christiansborg Slotsplads og ved Rådhuspladsen. I Aarhus har kommunen og Østjyllands Politi forud for festugens åbning fredag efter anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste placeret betonklodser – også kaldet betongrise – flere steder i Midtbyen, blandt andet ved Strøget og Den Gamle By. Betonklodserne skal forhindre køretøjer i at komme i nærkontakt med menneskemængderne. Ifølge Århus Stiftstidende er betonelementerne »placeret i forhold til blandt andet publikumsstrømme og størrelsen af forsamlinger under Aarhus Festuge«.

»Nogle af betonklodserne kommer til at blive stående længere (...) det handler om at skabe bedst mulig sikkerhed i byen,« siger chefen for drift og myndighed i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen, til Århus Stiftstidende.

I det sønderjyske begynder Tønder Festival nu. Derfor har kommunen valgt at opstille såkaldte spanske ryttere flere steder i Tønder by. På selve festivalpladsen vil der desuden være betonklodser på strategiske steder, sådan som der ifølge JydskeVestkysten også er på andre festivaler.

I weekenden sluttede regattaen i Silkeborg med fyrværkeri og 100.000 deltagere samlet i byen. I den forbindelse havde politiet placeret skarpskytter på hustage i tilfælde af terror, ligesom vejafspærringerne til byens centrum var sikret således, at en lastbil ikke umiddelbart kunne komme igennem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.