Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Soldats død understreger jægerrollens alvor

For første gang har Jægerkorpset mistet en soldat i kamp, og det ændrer jægersoldaternes tro på, at »sådan noget ikke sker for os«, vurderer tidligere jægerchef.

Jægerkorpset hører til på Flyvestation Aalborg, hvor der flages på halvt torsdag, og en elektronisk meddelelse ved indgangen mødte de ansatte, der mødte på arbejde.
Jægerkorpset hører til på Flyvestation Aalborg, hvor der flages på halvt torsdag, og en elektronisk meddelelse ved indgangen mødte de ansatte, der mødte på arbejde.

Det sker desværre også for Jægerkorpset, at en soldat mister livet i kamp.

Den første danske jægersoldat nogensinde er blevet dræbt under kamp i Helmand-provinsen i Afghanistan sent onsdag, og det sætter jægersoldaternes rolle i et helt nyt perspektiv, vurderer oberstløjtnant og tidligere chef for Jægerkorpset og tidligere chef for ISAF Hold 7,  Frank Lissner.

- Det tragiske dødsfald viser alvoren af det, jægersoldaterne bliver udsendt til og udsat for. De har indtil videre haft en tyrkertro på, at »det sker ikke for os«, men det her sætter hele deres rolle og mission i et nyt og helt andet perspektiv, siger han.

Tyrkertroen hænger ifølge Frank Lissner sammen med, at jægerne er topprofessionelle soldater, der er særligt uddannede, særligt udvalgte til at løse krævende og risikofyldte opgaver og har det bedste materiel.

- Så har de gået rundt med en tro på, at fordi de har den særlige uddannelse og er så professionelle, som de er, så er risikoen for at miste livet mindre. Men nu går det højst sandsynligt op for dem, at deres opgaver faktisk er ekstremt risikofyldte. Det er alvorligt det her, og deres arbejde kan have konsekvenser, siger han.

Den tidligere jægerchef understreger, at jægersoldaterne selvfølgelig ikke bare er gået til de alvorlige opgaver i Afghanistan med blind naivitet, for de ved godt, at der er en erhvervsrisiko ved at være udsendt soldat. Men dødsfaldet er en slags »wake up call« for dem og understreger, at man aldrig kan gardere sig 100 procent.

- Den dræbte soldat mistede livet i en improviseret sprængning, og dem kan man aldrig forudse. Jægersoldaterne skal være skarpe og på hele tiden siger Frank Lissner og fortsætter:

- Men jeg tror ikke, dødsfaldet kommer til at betyde noget for Jægerkorpsets organisation eller tilstedeværelse ved internationale missioner. Det ændrer ikke ved betingelserne og den opgave, der bliver løst i Afghanistan.

Tidligere jægersoldat og forfatteren til bogen »Jæger 200«, Lars Møller, er enig med Frank Lissner i, at det tragiske dødsfald ikke kommer til at ændre på strukturen i Jægerkorpset.

- Jægerkorpset løser opgaver efter procedurer og erfaring, der er indhentet igennem mange år. Det er afprøvet, og det virker, siger han.

Lars Møller understreger samtidig, at jægersoldaterne udover at være dygtige til deres arbejde indtil videre har været meget heldige, når de har været udsendt.

- Der har været utroligt mange situationer, hvor det kunne være gået galt, så det, at Jægerkorpset ikke har lidt tab indtil nu, forbinder jeg med en følelse af held. Desværre skal modstanderen jo bare være heldig én gang, hvorimod jægere og andre soldater skal være heldige hver gang, de går på arbejde. Et dødsfald måtte desværre komme på et tidspunkt, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.