Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Soldater overvåges af frygt for radikalisering

Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste overvåger, om danske soldater bliver radikaliserede.

Arkivfoto
Arkivfoto

De danske efterretningstjenester holder et vågen øje med, om danske soldater udvikler sig radikalt eller bruger deres uddannelse i konflikter, uden at være udsendt for forsvaret.

Ifølge Jyllands-Posten er efterretningstjenesterne opmærksomme på, at ansatte fra forsvaret har færdigheder, de kan bruge i konfliktzoner, eller hvis soldaterne bliver radikaliserede.

»Derfor holder vi øje med, om der er nuværende eller tidligere ansatte fra det danske forsvar, der er rejst til konfliktzoner. Det er en del af vores opgaveløsning at være opmærksom på adfærd hos ansatte, herunder for eksempel radikalisering,« skriver chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Ahrenkiel, i en mail til Jyllands-Posten.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser, at man »følger problematikken tæt«.

Det er ifølge Jyllands-Posten tidligere kommet frem, at op mod 20 tidligere tyske soldater har valgt at rejse til Mellemøsten for at kæmpe under blandt andet terrorbevægelsen Islamisk Stats flag. I Frankrig er det således også kommet frem, at ti tidligere soldater er blevet radikaliseret, mens en hollandsk soldat i 2014 fortalte, at han forlod hæren for at søge mod Syrien for at træne jihadister.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), kræver på baggrund af sagen en redegørelse fra regeringen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.